Nieuwe treinstellen voor S-Bahn rond Stuttgart

De BR 430 met een kleurrijk jasje in tegenstelling tot het DB-rood (Foto: Bombardier / DB)
De BR 430 met een kleurrijk jasje in tegenstelling tot het DB-rood (Foto: Bombardier / DB)

Woensdag heeft de Deutsche Bahn aangekondigd dat hun bestaande vloot van de BR 430 treinstellen in de regio Stuttgart zullen worden uitgebreid met 58 treinen van dezelfde serie. De nieuwe treinen zullen worden geleverd door Bombardier. In de regio Stuttgart zullen uiteindelijk 155 van deze treinen rondrijden.

"We zijn blij dat Deutsche Bahn en de Vereniging van de Regio Stuttgart opnieuw hebben gekozen voor de BR 430-serie om het dienstenaanbod op hun S-Bahn-netwerk uit te breiden", aldus Bruno Poschmann, verantwoordelijke voor de Duitse materieelvloot bij Bombardier Transportation. Hij vervolgt: "We kijken ernaar uit om onze nauwe samenwerking met DB voort te zetten. Samen zullen we de mobiliteitsdiensten in en rond Stuttgart met succes uitbreiden en moderniseren."

Nieuw jasje

Pas geleden presenteerde de Deutsche Bahn het nieuwe ontwerp van de S-Bahn-vloot, voorzien van visuele aanwijzingen om reizigers op het perron naar de juiste delen van de trein te leiden. Het merendeel van de nieuwe treinen wordt geleverd in het nieuwe exterieurdesign. De 97 treinen van dezelfde serie die al in de reizigersdienst in de regio Stuttgart rijden, zijn geschikt om gekoppeld te kunnen worden met de nieuwe treinen. Bovendien zullen de machinistcabines en het controlesystemen van de nieuwe spooroertuigen identiek zijn waardoor de machinisten er direct mee kunnen rijden zonder extra training.

BR 430-serie

De treinstellen van de BR-430 serie scoren hoog vanwege hun milieuvriendelijke en intelligente energieverbruik. Ook wordt de overtollige energie die normaal verloren gaat tijdens het remmen teruggewonnen en wordt de anders verspilde warmte van hun stroomomvormers en transformatoren gebruikt om het treinstel te verwarmen. Passagiers zullen volgens Bombardier straks ook uitkijken naar meer betrouwbaarheid, comfort en veiligheid tijdens hun reis.

Bovendien zullen alle treinreizigers in het hele treinstel een goed comfort hebben door de aanwezigheid van een airconditioning. De aanwezigheid van een videobewakingssysteem verhoogt de veiligheid aan boord van de trein. De treinen hebben ook brede multifunctionele ruimtes en een modern passagiersinformatiesysteem dat in realtime informatie weergeeft over de dienstregeling van aansluitende treinen. De S-Bahn-treinen van hetzelfde voertuigtype rijden ook met succes in het Rijn-Main-gebied van Frankfurt.