Translink: Lichte stijging in gebruik van openbaar vervoer

Er is een lichte stijging in gebruik van openbaar vervoer (Foto: Rob Dammers)
Er is een lichte stijging in gebruik van openbaar vervoer (Foto: Rob Dammers)

Er is een lichte stijging te zien in het aantal instappers in het openbaar vervoer, meldt Translink, het bedrijf welke de ov-transacties voor vervoerders verzorgd. Hieruit kan worden geconcludeerd dat mensen de bus, trein tram en metro gebruiken om naar hun werkplek te gaan.

Nog altijd is het openbaar vervoer nog lang niet zo druk als van voor de uitbraak van de coronacrisis. Het aantal mensen dat incheckte voor een reis met het openbaar vervoer lag deze week 67 procent lager ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de ochtendspits op afgelopen woensdag,  lag het aantal ingestapte passagiers op 97.400, terwijl dat er vorig jaar 446.000 waren. Twee weken geleden lag het aantal lager met 72 procent, vergeleken met een jaar eerder. Kort nadat de regering de oproep deed om mensen zoveel mogelijk te laten thuiswerken daalde het aantal instappers zelfs tot 10 procent.

Tegenover NU.nl zegt de NS dat ze alleen een globaal beeld van de huidige situatie hebben, en dat er afgelopen week tussen de 20 en 25 procent van het gebruikelijke aantal reizigers vervoerd werden. Momenteel rijden bijna alle treinen weer volgens dienstregeling, maar is er wel sprake van een maximale bezetting van ongeveer 40% waarbij enkel de stoelen aan de raamzijde gebruikt mogen worden. "Op basis van eigen waarneming zien we dat de spits nog heel rustig is. Dat is hoopgevend, want het advies is immers nog altijd om drukte te vermijden en zoveel mogelijk thuis te werken", liet een woordvoerder tegenover de nieuwssite weten.