NMBS stelt vragen over 10-rittenkaart als cadeau voor Belgische inwoners

 (Foto: Rob Dammers)
(Foto: Rob Dammers)

Belgen krijgen een treinpas voor tien ritten cadeau. Dat heeft het minderheidskabinet zaterdag bekend gemaakt. Opvallend genoeg zonder overleg met de Belgische spoorwegen (NMBS). Die zijn overvallen door het plan, en hebben “zeer ernstige” vragen bij het voorstel.

Het Belgische kabinet wil het toerisme in eigen land stimuleren. Daarom krijgt iedere inwoner van België een treinpas waarmee in de periode van 1 juli tot en met 31 december 10 gratis ritjes gemaakt kunnen worden. Ook mag de fiets voorlopig gratis met de trein mee.

NMBS wil overleg

NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir laat op Twitter weten dat er geen overleg is geweest met de Belgische spoorwegen. “Dat de regering het gebruik van het openbaar vervoer als duurzaam transportmiddel bij de bevolking wil promoten, is een goede zaak”, schrijft ze. “De manier waarop gisteren zonder enig overleg een beslissing is genomen, stelt evenwel zeer ernstige vragen.”

“Het gratis uitdelen van toeristische treinpassen aan alle Belgische residenten stelt de vraag van de sanitaire veiligheid van reizigers en personeel. De NMBS zal die veiligheid waaraan ze de laatste maanden bijzonder hard heeft gewerkt onder geen beding in gevaar laten brengen.”

De spoorwegmaatschappij wil daarom onmiddellijk in overleg met de overheid en vraagt “alle noodzakelijke hulp” om “elk risico op overbezetting van treinen en perrons te voorkomen”. Ze vervolgt: “Parallel dienen de logistieke en financiële aspecten dringend uitgeklaard.”

Beleid in andere landen

Het initiatief van de Belgische overheid gaat regelrecht in tegen de Nederlandse aanpak. In Nederland wordt juist opgeroepen niet per trein op vakantie te gaan, omdat de trein bedoeld is voor alleen essentiële reizen. Fietsen zijn juist vanwege de coronacrisis helemaal verboden in de trein.

In veel landen krijgt het openbaar vervoer meer ruimte. Zo mogen in Frankrijk weer alle stoelen bezet worden en heeft de Zwitserland een campagne om reizigers de auto uit te krijgen. “Ik zit liever met een masker op in de tram, dan in de file”

Bron: Treinreiziger