Alstom slaat handen ineen met Snam voor waterstoftreinen

De waterstoftrein van Alstom is ook in Zweden gepresenteerd (Foto: Alstom)
De waterstoftrein van Alstom is ook in Zweden gepresenteerd (Foto: Alstom)

Treinenbouwer Alstom en energiebeheerder Snam hebben een vijfjarige overeenkomst ondertekend om waterstoftreinen in Italië te ontwikkelen. De overeenkomst volgt na het beëindigen van de succesvolle proef met de iLint waterstoftrein. In het najaar zullen er haalbaarheidsstudies plaatsvinden om in 2021 de mobiliteit in de spoorsector verder te ontwikkelen.

Als onderdeel van de overeenkomst zal Alstom nieuw gebouwde of omgebouwde waterstoftreinen produceren en onderhouden, terwijl Snam de infrastructuur voor de productie, transport en het tanken van waterstof zal ontwikkelen.

Partnerschap

Marco Alverà, CEO van Snam: "Deze stap is een verdere bijdrage aan de ontwikkeling van de waterstofeconomie in Italië. Waterstof geproduceerd uit hernieuwbare energiebronnen zal over een paar jaar concurreren met fossiele brandstoffen en een sleutelrol spelen in de energietransitie, vooral in de industrie, verwarming en zwaar transport. Het zal een pijler zijn van de Europese Green New Deal en investeringen na de coronacrisis."

"We geloven in waterstof. Dit is de reden waarom we een partnerschap hebben gesloten met Snam. Coradia iLint, de eerste trein op waterstof, rijdt al in passagiersvervoer tussen de steden Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehudehe in Duitsland.", zegt Michele Viale, algemeen directeur van Alstom Italië en Zwitserland. "We hopen dat Coradia iLint-waterstoftreinen binnenkort ook in Italië een realiteit worden. Dankzij een partner als Snam kunnen we op de markt reageren door een volwaardige oplossing aan te bieden".

Snam

Snam is een van 's werelds toonaangevende beheerders van energie-infrastructuur en een van de grootste Italiaanse beursgenoteerde bedrijven wat marktkapitalisatie betreft. het bedrijf is via dochterbedrijven al actief in Albanië, Oostenrijk, China, Frankrijk, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk. Als onderdeel van een plan van € 6,5 miljard tot 2023, investeert Snam € 1,4 miljard in het SnamTec-project, gericht op innovatie en nieuwe energietransitiebedrijven, van duurzame mobiliteit tot biomethaan en energie-efficiëntie.

Snam heeft ook tot doel de ontwikkeling van waterstof mogelijk te maken en te bevorderen om de koolstofarme energiesector en industrie te stimuleren.

Lees ook: De Alstom iLint waterstoftrein van binnen bekeken