NS: Boetes voor het 'niet naleven van coronaregels' is geen uitgangspunt

Het uitdelen van boetes aan mensen die zich niet aan de coronaregels houden in treinen is niet het uitgangspunt van de NS, zo meldt een woordvoerder zondag tegenover NU.nl. Deze week werd bekend gemaakt hoe OV-personeel om moet gaan met de nieuwe corona-regelgeving die op 1 juni in zal gaan.

Vanaf 1 juni zijn reizigers verplicht om een mondkapje te dragen in het gehele openbaar vervoer, dit geldt enkel in de voertuigen. Daarnaast is het ook de bedoeling om te houden aan de 1,5 meter afstand van elkaar. Uiteindelijk kunnen boa's, treinconducteurs, personeel van Veiligheid en Service en stewards boetes uitdelen. "Wij zijn en blijven een servicebedrijf. Een boete is voor ons een middel, maar het is nooit het doel. Natuurlijk zullen we reizigers wel waar nodig aanspreken", aldus de woordvoerder. Wel is het zo dat als reizigers weigeren mee te werken dat er wel boetes van 95 euro kunnen worden uitgedeeld. In de eerste instantie zal het personeel aan reizigers vragen om bij het eerste station de trein te verlaten om een mondkapje te regelen.

Om de regels vanaf 1 juni onder de aandacht te brengen zijn er onder meer stickers bij de stations en de haltes geplaatst, en worden er de maatregelen omgeroepen die de reiziger herinneren aan het dragen van het mondkapje en het nemen van de anderhalve meter afstand.

De NS gaat naar eigen zeggen ook uit dat reizigers hun eigen verantwoordelijkehdi nemen. "Wat we nu zien is dat de meeste reizigers echt wel gehoor geven aan de oproepen en zich dus aan de regels houden."

Lees ook dit: Mondkapjes in het OV en reizen na 1 juni, hoe zit het?