Eerste ICNG is in Nederland aangekomen

Omstreeks 18:00 uur heeft de eerste ICNG-treinstel de grens van Nederland gepasseerd. Het gaat om treinstel 3108 die via Bad Bentheim de grens over gekomen is. De trein wordt getrokken door de 9901 van RailExperts en zal naar het opstelterrein op de Watergraafsmeer worden overgebracht.

De trein, die momenteel nog eigendom van Alstom is, zal na aankomst op de Watergraafsmeer in Amsterdam nog niet meteen ingezet worden voor testritten. Eerst zal de trein gebruikt worden voor opleidingsdoeleinden voor monteurs. De komende maand zal er een andere trein het land in komen welke wel gebruikt zal worden voor testritten.

Uiteindelijk moet de trein halverwege 2021 in de dienstregeling worden ingezet. Aanvankelijk werd gehoopt op het begin van de nieuwe dienstregeling voor 2021 op 13 december, maar dat kon niet worden gehaald. Alsnog is er geen sprake van vertraging omdat de treinen volgens de concessie  formeel in 2021 ingezet zouden moeten worden.

Testritten

De testritten die de komende tijd zullen worden uitgevoerd vinden zonder passagiers plaats, en zijn bedoeld zodat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de trein een definitieve toelating kan geven op het Nederlandse spoor. "Vaak komen uit de testen nog zaken die opgelost moeten worden. Dus dat het bij ICNG langer kan duren dan aanvankelijk gepland, is mogelijk en hier houden we in de planning ook rekening mee", reageerde NS-woordvoerster Ingeborg De Boer eerder op vragen van Treinreiziger.nl.

ICNG

In totaal heeft de NS 99 ICNG-treinstellen besteld. Hiervan zijn er 79 bedoeld voor inzet in het binnenland, en 20 stuks voor inzet in de grensoverschrijdende verbinding naar België. Het gaat om 49 vijfdelige treinen, 30 achtdelige treinen voor in het binnenland, en 20 achtdelige treinen voor de treinverbinding met Brussel.

In totaal moeten de stellen goed zijn voor in totaal 33.000 zitplaatsen, waarvan er 8.000 zitplaatsen zijn voor de Intercity naar België.

Sociale media

Treinspotter Jamie kwam de trein tegen in Oldenzaal, en legde het transport vast voor op YouTube:

Omstreeks 19:44 was de trein bij station Zwolle. Hier gaat hij via de Hanzelijn, en dus via Lelystad en Almere naar de Watergraafsmeer

Bart Kromwijk heeft een kleine glimp van het interieur kunnen opvangen tijdens een stop aan het perron in Zwolle.

Chiel Meiberg was sinds lange tijd weer op stap met de trein en hij spotte per toeval de ICNG.

Hugo Janssen heeft de trein gespot terwijl deze over de rode loper 'Hanzeboog' bij Zwolle passeerde.

Twitteraar BAKEMONO heeft even voor 21:00 uur het transport vastgelegd op Almere Poort.

Dit artikel zal worden bijgewerkt zodra er meer informatie is.

Voor wie foto's van de trein gemaakt hebben, die kunnen worden gestuurd naar: contact@treinenweb.nl