Van Veldhoven: "Voorlopig nog geen OV-app voor reserveringen"

De dienstregeling blijft in 2021 haast gelijk en er komen extra treinen (Foto: Irmo)
De dienstregeling blijft in 2021 haast gelijk en er komen extra treinen (Foto: Irmo)

Een werkgroep van het ministerie van Infrastructuur, ov-bedrijven en reizigersorganisaties is op zoek naar mogelijke oplossingen om het openbaar vervoer gangbaarder te maken tijdens de Corona-pandemie. Een van de mogelijke oplossingen is een speciale reserveringsapp.

Met de speciale app moet ervoor gezorgd worden dat de ruimte in bussen en treinen goed verdeeld wordt. Echter staatssecretaris Van Veldhoven ziet dat een reserveringssysteem op deze manier nog een lange weg te gaan heeft. In Denemarken bestaat al zo'n systeem en zij kijkt er inderdaad ook naar. "Maar dit zal er echt niet binnenkort zijn, dus laten we ons daar niet rijk mee rekenen", voegt ze eraan toe.

Ze benadrukt dat er afspraken moeten worden gemaakt over wie wanneer van het openbaar vervoer gebruik kan maken als mensen meer gaan reizen, maar anderhalve meter afstand moeten houden.

Speciale reisperiodes

Ook wordt er gedacht aan speciale reisperiodes voor kwetsbare groepen en een verbod op niet-noodzakelijke reizen. Pedro Peters van de branche organisatie OV-NL benadrukt tegenover de NOS dat het openbaar vervoer zich nu houdt aan de richtlijnen van het RIVM. "Maar daardoor kan je heel weinig mensen vervoeren. Als we alle treinen en bussen laten rijden, terwijl we maar maximaal een kwart van de reizigers kunnen vervoeren, kost dat een godsvermogen. Het Rijk zal dat gat financieel moeten dichten." Momenteel zit het niveau van het gebruik van het openbaar vervoer op 10 tot 15 procent van wat het voor de uitbraak van het virus was. Met een anderhalve-meter maatregel kan volgens Peters maar een kwart van het aantal reizigers vergeleken met voor de virusuitbraak vervoerd worden.

Als de capaciteit beperkt blijft, dan zullen er vanuit de overheid keuzes moeten worden gemaakt over wie waneer zou mogen reizen. Ook wordt er gedacht aan het versoepelen van de anderhalvemeter-maatregel, door bijvoorbeeld mondkapjes verplicht te stellen. Inmiddels wordt dit in het buitenland ook al verplicht gesteld. Het kabinet heeft inmiddels hier advies over gevraagd aan het RIVM.