Alle overwegen tussen Haarlem en Zandvoort dicht tijdens Formule 1 evenement

Tijdens het Formule 1 weekend van 1 tot en met 3 mei zullen alle vijf overwegen tussen Haarlem en Zandvoort gesloten worden. Op deze dagen zal de NS een speciale dienstregeling gaan rijden waarbij er op dit traject elke vijf minuten een trein zal rijden om de tienduizenden Formule 1 fans te vervoeren.

Tijdens het evenement zullen er gedurende de hele dag 12 treinen heen en weer pendelen. Er zal dan gemiddeld elke tweeënenhalve minuut een trein passeren. Volgens ProRail is het juist veiliger om de overwegen af te sluiten, zodat er geen veiligheidsincidenten kunnen plaatsvinden.

De NS en ProRail verwachten 40.000 fans per dag met de trein naar Zandvoort te brengen. Geschat wordt dat er ruim 300.000 bezoekers komen, de organisatie wil hen met het ov, de fiets of desnoods lopend naar het circuit willen laten komen.

Geen omleidingsroutes

De spoorwegovergang in Halfweg, tussen Amsterdam en Haarlem, is gekozen voor de route voor hulpverlening. Deze zal voor overig verkeer gesloten zijn. Wie van de ene kant naar de andere kant van het spoor wil, is op zich zelf aangewezen en moet zelf een oplossing zoeken waarbij er omgereisd zal moeten worden. Bij Overveen kan gebruik worden gemaakt van de niet-gelijkvloerse kruising aan de Brouwerskolkweg.

Er komen geen omleidingsroutes, meldt de gemeente Zandvoort in de onderbouwing van de besluiten die hebben geleid tot het mobiliteitsplan.

In Haarlem worden er door de gemeente weinig problemen verwacht omdat daar ongelijkvloerse kruisingen zijn. Maar inwoners van Overveen moeten dus wel even omrijden om aan de andere kant van het spoor te komen. Ook mensen in Halfweg zullen moeten omrijden om het spoor over te kunnen steken, omdat deze overweg in de periode uitsluitend voor hulpverlening is bedoeld.

Foto: Google
De Bloemendaalseweg in Overveen
Foto: Google