Engeland nationaliseert noordelijke spoorlijnen

De spoorlijnen die door vervoerder Northern Rail in het noorden van Engeland worden geëxploiteerd, worden genationaliseerd. Dat zal gebeuren vanaf 1 maart. Dat heeft de regering-Johnson woensdag bekendgemaakt.

Het vervoersbedrijf had geen al te beste reputatie en kwam de afgelopen jaren vaak in het nieuws met veel uitgevallen treinen en verhoging van tarieven.

“De dienstverlening die werd aangeboden op het spoor in het noorden van Engeland, beantwoordde niet aan de noden van de passagiers”, aldus de minister van Transport Grant Shapps aan het parlement. “De mensen verdienen beter, ik ben vastbesloten om dat te realiseren.”

Northern kreeg in 2016 de concessie in handen voor de spoorlijnen tussen Newcastle, Leeds, Liverpool, Hull, Manchester en Stoke. De concessie zou aanvankelijk tot 2025 duren, maar in 2019 reed amper één op twee treinen op tijd, en vielen er vele tientallen treinen per dag uit. Het bedrijf zei hierop dat de problemen te maken zouden hebben met het materieel, infrastructuur en door stakingsacties.

Northern is een dochterbedrijf van het Duitse Arriva. Zij lieten afgelopen woensdag in een persbericht de beslissing van de Britse regering "te begrijpen". Het gaat al om de tweede hernationalisering van Britse spoorlijnen de jongste twee jaar. Al eerder in 2018 werd in het oosten van Engeland het contract met Virgin Trains Est stopgezet.

Foto: El Pollock
Foto: El Pollock