Eerste proef met automatisch rijdende NS-trein geslaagd

De eerste test-rit met een automatisch rijdende NS-trein is succesvol geslaagd. Vannacht reed de trein op de automatische piloot tussen Kampen en Swifterbant. In deze Sprinter van het type SNG is een computerunit geplaatst die communiceert met het besturingssyteem van de trein.

Het systeem is geprogrammeerd om volgens een geprogrammeerde dienstregeling zelfstandig tractie geven, remmen en halteren op de juiste plek langs het perron. Volgens de NS zijn deze uitgevoerde handelingen geslaagd.

Marjan Rintel, directeur NS Operatie spreekt over een belangrijke stap voor de vervoerder: "We leren hiervan en doen ervaring op voor wat een automatische treinpiloot voor NS kan betekenen.”

Technici van NS en treinbouwer CAF reden mee om de systemen te controleren en data te verzamelen. Tijdens de testrit bleef de machinist aanwezig op zijn plaats om in te grijpen als dat nodig is. De trein werd in vaktermen op GoA 2 gereden, dit houdt in dat de trein uit zichzelf kan voortbewegen, maar dat een machinist nog aanwezig blijft in de cabine.

Meer experimenten

De NS kijkt tevreden terug op het eerste experiment dat waardevolle inzichten en data opleverde. De trein vertrok op tijd en kwam op tijd aan in Dronten op de vooraf ingestelde plek langs het perron.

De komende maanden zullen er meer experimenten volgen waarin er verschillende testscenario’s worden uitgevoerd, meldt de NS. "Denk hierbij bijvoorbeeld aan het anticiperen op ander treinverkeer en het rij- en remgedrag bij gladde sporen."

Foto: NS
Foto: NS

ato