Stichting DE3 houdt op te bestaan

De Stichting DE3 heeft vrijdagavond officieel aangegeven met ingang van 1 december a.s. te stoppen met bestaan. De stichting is de eigenaar van een Diesel-Drie (Plan U) met het nummer 115. De reden voor de beŽindiging is omdat de kosten voor het treinstel als stichting niet meer op te brengen zijn.

De stichting heeft op hun website en op hun Facebook-pagina het volgende naar buiten gebracht:

Zoals jullie wellicht weten is het al ruim 4 jaar erg stil binnen de stichting. Onze Plan U 115 heeft voor het laatst in 2014 zelfstandig gereden. Afgelopen 6 December 2018 is onze Plan U 115 overgebracht naar Onnen door de Mat54 766 van Stichting Hondekop. Dit hebben wij moeten doen, omdat er geen plek meer was in Amersfoort. Afgelopen maanden heeft de stichting erg goed nagedacht wat te doen met de trein. Verschillende ideeën passeerde de revue. Er is heel veel onderhoud en vernieuwing nodig wil Plan U 115 weer rijden. Omdat dit voor ons als club niet op te brengen is, is besloten de stichting in zijn geheel per 1.12.2019 op te heffen. De Plan U 115 en de werkwagen zullen bewaard blijven en overgedragen worden aan een andere stichting.

De stichting sluit de mededeling af met een dank aan aan haar trouwe liefhebbers voor hun vertrouwen in de stichting, en de ritten die met de 115 gemaakt zijn. Ze hopen zij later alsnog weer in de 115 mogen worden verwelkomd.

Het is nog niet bekend aan welke stichting het historische treinstel zal worden overgedragen. De stichting meldt hierover in een reactie op Facebook: "Dat komt later naar buiten als het zover is. En dan zal die andere stichting dat gaan melden. Wij gaan voor een goeie overdracht."

Geschiedenis

De trein welke uit 1960 komt heeft dienst gedaan op dieseltrajecten bij de NS. In 1999 huurde Syntus naast vier DM '90 treinstellen voor de dienst Doetinchem - Winterswijk ook vier Plan U treinstellen van de NS om de treindienst tussen Zutphen en Winterswijk te versterken, waaronder dit treinstel. Later reed de 115 met drie andere stellen ook de spitstreinen tussen Arnhem en Zevenaar.

Uiteindelijk is het treinstel terecht gekomen bij de stichting HIJSM die zich inzette voor het behoud van nostalgisch spoorwegmaterieel. Helaas viel in de nacht van 21 op 22 februari 2009 het treinstel, samen met drie andere nostalgische treinen, ten prooi aan vandalisten die behoorlijke vernielingen aangebracht hebben. Nadat de HIJSM meldde dat ze de herstelkosten niet konden opbrengen is de 115 op 26 juni 2010 overgedragen aan de nieuw opgerichtte Stichting DE-III.

Zij hebben zich ontfermd over de trein, en deze door middel van donaties van sponsoren en donateurs weer opgeknapt. In 2014 heeft de trein weer zelfstandig kunnen rijden en diverse ritten met donateurs en liefhebbers mogen maken.

Uiteindelijk bleek dat de trein flink veel onderhoud nodig had om op het spoor te mogen blijven rijden. Gedurende deze periode heeft de trein een hele poos in Amersfoort gestaan, waarna deze het afgelopen jaar verhuisd is naar het opstelterrein van NS Techniek in Onnen, omdat deze niet op de sporen bij Amersfoort kon blijven staan.

Foto: Bjarne Kosmeijer (Flickr; Creative Commons)
Foto: Bjarne Kosmeijer (Flickr; Creative Commons)