Flixbus naar Europese Commissie vanwege btw-verlaging Deutsche Bahn

Flixbus wil een klacht indienen bij de Europese Commissie omdat het bedrijf niet eens is met de in Duitsland bepaalde btw-verlaging op het treinverkeer. De busvervoerder geeft tegenover Handelsblatt aan dat zij zich benadeeld voelt omdat de belastingverlaging niet geldt voor busvervoer.

In september van dit jaar kondigde de Duitse regering aan om belasting voor treinreizen te verlagen van 19 naar 17 procent. Hiermee willen ze het reizen met het trein als duurzamer alternatief aantrekkelijker maken. De belastingverlaging geldt enkel voor treinreizen die langer dan 50 kilometer zijn. Vanaf eind januari 2020 moet de maatregel ingaan.

Verzet

Flixbus verzet zich tegen de maatregel, omdat de bus ook een duurzaam alternatief is vergeleken met het vliegtuig. "We zijn ervan overtuigd dat een eenzijdige btw-verlaging voor de trein, zonder de groenere bus in overweging te nemen, niet legaal is", zegt medeoprichter André Schwämmlein tegenover de krant.

De vervoerder wil een klacht neerleggen bij de Europese Commissie in Brussel, en dit aanvechten bij het Duitse grondwettelijke Hof, ook het Bundesverfassungsgericht genoemd.

Een juridisch adviseur van Flixbus is van mening dat de btw-verlaging in strijd zou zijn met de Europese principe van fiscale neutraliteit. Ook zou dit de concurrentiestrijd ondermijnen, claimt de busvervoerder. "Mensen zullen vooral de kortingsprijzen van Deutsche Bahn naast die van ons leggen, en zullen bij lagere bedragen voor hen kiezen", aldus Schwämmlein.

Foto: MichaSpa (Wikipedia)
Een buitenlandse bus van Flixbus
Foto: MichaSpa (Wikipedia)