FNV: Leden wijzen cao ProRail af en sluiten acties niet uit

ProRail-medewerkers die lid van FNV zijn, hebben massaal het cao-onderhandelingsresultaat verworpen. Ze vinden de voorgestelde loonsverhoging te mager (+3,2%). De vakbond wil in gesprek met de spoorbeheerder. Mocht ProRail het gesprek niet aan willen gaan met de vakbond, dan zullen er volgens FNV acties volgen.

De nieuwe cao zou gelden vanaf 1 juli 2019, voor een periode van achttien maanden. FNV wil, naast vijf procent meer loon, maatregelen om de werkdruk te verlagen. Die laatste eis is ingewilligd door ProRail, maar het loonbod blijft steken op gemiddeld 3,2 procent per jaar. Van den Dungen: “Dat is net een half procentpunt meer dan de inflatie. Dat vinden onze leden echt veel te weinig.”

Kwaad bloed

Volgens FNV bestuurder Huub van den Dongen is er onvrede over de houding van ProRail, die zou geprobeerd hebben allerlei bestaande regelingen te schrappen. “Het heeft ons veel moeite gekost alle door de werkgever voorgestelde verslechteringen tegen te houden. Daarbij werkt die houding van ProRail natuurlijk ontzettend demotiverend voor het personeel”, aldus de FNV bestuurder. Volgens de vakbond wilde ProRail aanvankelijk verlofregelingen en toeslagen voor onregelmatig werk versoberen.

Oproep tot opnieuw onderhandelen

FNV roept ProRail op opnieuw te onderhandelen. De FNV-bestuurder verwacht dat de spoorbeheerder positief op de oproep zal reageren. Als dat niet zo is, worden acties onvermijdelijk. “Uiteraard hopen we die te voorkomen. Acties bij ProRail hebben namelijk een grote, maatschappelijke impact.” Onder de ProRail-CAO vallen ruim 4500 medewerkers.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger