Nieuwe onderdoorgang station Haren geopend

Het station van Haren heeft eindelijk een onderdoorgang onder het spoor. Voetgangers en fietsers kunnen nu via de nieuwe tunnel veilig van het westelijk deel van Haren naar de wijk Oosterhaar. De komende weken zijn er wel nog afrondende werkzaamheden.

Reizigers kunnen sinds augustus gebruikmaken van de onderdoorgang om bij de perrons te komen. Vanaf afgelopen donderdag is ook de "interwijkverbinding" open, wat volgens ProRail "een investering in de eenheid van het dorp" is.

Fietsers en voetgangers hoeven niet meer gebruik te maken van de overweg, waarmee het centrum, de scholen en de woonwijken, bij het station beter en veiliger bereikbaar zijn. De onderdoorgang is voor aan de bovenkant deels open, wat een veilig en ruimtelijk gevoel geeft. Om omvangrijke werkzaamheden bij het station vonden plaats in in de eerste week van augustus in dit jaar. Toen werd er vanwege diverse werkzaamheden bij Groningen het treinverkeer tussen Assen en Groningen een week lang stilgelegd.

Stationsgebied

De opening van de onderdoorgang is een grote mijlpaal in de werkzaamheden bij station Haren. De aanleg van de tunnel liep vorig jaar vertraging op door problemen met het werkmaterieel. In totaal heeft de bouw van de tunnel ruim anderhalf jaar geduurd. 'Een stuk langer dan de bedoeling was', geeft ProRail toe.

Het hele stationsgebied is in de afgelopen twee jaar gemoderniseerd. Aan de oostzijde is een extra rijwielstalling gebouwd, het perron is vernieuwd en de wachtruimte is voorzien van een openbaar toilet. Ook zijn er nieuwe trappen en liften gebouwd. En is het hele voorplein vernieuwd en voorzien van blindengeleidenvoorzieningen.

Foto: ProRail
De nieuwe stationstunnel tijdens de werkzaamheden (Foto: ProRail)