Voorlopig nog geen stop bij Thialf IJsstadion

Ook deze winter komt er tijdens evenementen in het Heerenveense Thialf IJsstadion geen stop op het facultatieve station Heerenveen IJsstadion. Dat heeft de NS laten weten. Al sinds 2015 is de NS gestopt om op dit station te stoppen.

Volgens de NS is een tussenstop ook in de huidige dienstregeling van 2020 niet haalbaar. De kosten voor de verbouwing van het station zijn te hoog en een stop tijdens een schaatsevenement past niet in de dienstregeling. Hierdoor zouden reizigers van of naar Leeuwarden de dupe worden van een extra stop waarbij hun aansluiting niet gehaald zou kunnen worden, en dat wil de NS niet.

Busvervoer

Al eerder is er een oplossing aangedragen met rechtstreekse bussen tussen het station van Heerenveen en het ijsstadion. Arriva rijdt nu al met speciale bussen en wil deze winter een speciale Thialf Express inzetten. Later willen ze hier meer over bekend maken.

Deze winter vinden er relatief minder schaatsevenementen plaats in het Thialf. Tussen Kerst en Oud en Nieuw staat het NK Afstanden op het programma, en in het voorjaar vinden de EK Afstanden, het NK Allround en Sprint en de finales van de World Cup plaats in het ijsstadion.

De provincie Fryslan heeft al eerder laten weten te strijden voor een heropening van Heerenveen IJsstadion en blijft in contact met de NS staan. Hun hoop ligt er op dat het station eindelijk in de dienstregeling van 2021 weer heropend zal worden.

Sinds 2015 gesloten

De NS is sinds 2015 gestopt met het halteren op dit station tijdens evenementen. De NS gaf toen aan dat het 10.000 euro per dag kost om de trein te laten stoppen bij de halte. Zowel de Thialf en de KNSB hebben aangegeven dat bedrag er niet voor te willen neerleggen. Sindsdien worden er door Arriva bussen vanaf Heerenveen ingezet.

Archieffoto: TUFOWKTM (Wikipedia)
Archieffoto: TUFOWKTM (Wikipedia)