Zwaar noodweer zorgde dinsdagavond voor overlast op het spoor

Het verwachtte noodweer van dinsdagavond heeft op diverse plekken gezorgd voor overlast op het spoor. Op veel plekken waaiden bomen en andere voorwerpen op het spoor en kwamen treinen tot stilstand. Ook voor de veiligheid heeft de NS besloten om die avond tussen 18 en 21 uur op diverse trajecten minder treinen te laten rijden.

Spoorbeheerder ProRail waarschuwede al vooraf dat zware windstoten en onweersbuien voor problemen konden zorgen. "De waarschuwing is niet voor niets geweest", zegt een woordvoerder van ProRail. "We hadden extra mensen klaarstaan en we hebben de hele nacht doorgewerkt. We hebben echt alles en iedereen ingezet, maar konden natuurlijk pas na de onweersbuien beginnen met werken."

Omgewaaide bomen

Tussen Doetinchem en Terborg kwam het treinverkeer stil te liggen nadat een boom op het spoor was gewaaid, en een trein ertegenaan botste. Ook tussen Geldrop en Weert raakte de bovenleiding beschadigd door een omgevallen boom. Even na middernacht werd het treinverkeer tussen Zutphen en Lochem ook getroffen door een omgevallen boom. En tussen Groningen en Groningen-Noord reed een Arriva-trein eveneens tegen een omgewaaide boom waarbij het raam van de cabine werd beschadigd.

Overige verstoringen

Niet alleen omgewaaide bomen zorgen voor overlast maar ook rondvliegende voorwerpen, oblikseminslag en ontsnapte koeien zorgden ervoor dat het treinverkeer op diverse trajecten werd stilgelegd. Tussen Deventer en Rijssen zorden een weggewaaide plaat voor een tijdelijke stremming. Tussen Zevenaar en Duiven waaide er een trampoline op het spoor. Op het Kamperlijntje tussen Zwolle en Kampen waren er koeien uit een weiland onsnapt en het spoor opgelopen, meldt proRail. Een weggewaaid hek zou hier de oorzaak zijn geweest.

Verstoringen op woensdag

Direct na de onweersbui heeft ProRail storingspersoneel op pad gestuurd om het treinverkeer te verhelpen. Echter rijden er tussen Eindhoven – Weert, Eindhoven – Helmond pas naar verwachting omstreeks 16:30 weer treinen, en omstreeks 12:00 uur kon het treinverkeer Apeldoorn – Deventer weer worden opgestart.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay