Meerderheid Tweede Kamer steunt voorstel voor schrappen vluchten tussen Amsterdam - Brussel

De Tweede Kamer wil een halt toeroepen aan de vluchten tussen Amsterdam en Brussel. De trein tussen beide hoofdsteden is vrijwel altijd sneller en bovendien een milieuvriendelijker alternatief.

Een meerderheid, waaronder regeringspartijen D66 en ChristenUnie, steunt het voorstel van GroenLinks. Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks wijst op de schaarste op de luchthaven waarbij vliegtuigen in een bepaalde tijd kunnen vertrekken of landen. Zij is van mening dat  het een nationaal belang is dat deze gereserveerde slots voor onmisbare routes worden ingezet.

Ook de Kamer roept hiermee de regering op om tot afspraken te komen om de vluchten tussen Amsterdam en Brussel te verminderen om daarna tot een einde te brengen.

Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen benadrukt dat luchtvaartmaatschappijen zelf mogen kiezen op welke routes er gevlogen wordt in het geliberaliseerde Europese luchtruim. Inmiddels is zij  in gesprek met KLM, NS en Schiphol om waar mogelijk vluchten op korte afstanden te laten vervangen door de trein. “De inzet is passagiers tussen deze luchthavens van het vliegtuig in de trein te krijgen en de treinreis als een aantrekkelijk en makkelijk alternatief aan te bieden”, aldus Van Nieuwenhuizen. Ook zij steunt de mening van Kröger dat er meer slots vrij moeten komen voor Europese interessante bestemmingen.

Treinverbindingen

Ook rijdt er een circa 13 á 14 keer per dag een Thalys tussen Amsterdam en Brussel. Deze rijdt vanaf Rotterdam ongeveer in anderhalf uur tijd naar de Belgische hoofdstad toe. Vanuit Amsterdam duurt deze reis 1 uur en 53 minuten. Ook rijdt er twee keer per dag een Eurostar naar Brussel toe.

De Intercity Brussel doet er echter aanzienlijk langer over omdat deze geen hogesnelheidstrein is. Deze rijdt in 2 uur en 53 minuten tussen Amsterdam Centraal en Brussel Zuid. Deze trein stopt ook op Schiphol en de Brusselse luchthaven Zaventem. Tussen beide luchthaven ben je 2 uur en 7 minuten onderweg.

Een vliegreis tussen beide hoofdsteden duurt ongeveer 45 minuten. Hierbij moet er nog wel tijd voor worden opgeteld voor het inchecken en de controles, waarbij de trein met zijn langere reisduur toch meer comfort biedt.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb