Start nieuwe dienstregeling zondag goed verlopen

De nieuwe dienstregeling voor 2019 is op zondag goed verlopen. In de ochtend is de eerste officiële rit met de nieuwe SNG-Sprinter verwelkomd. Om 7.25 uur reed de eerste officiële rit van de nieuwe Sprinter SNG van Haarlem naar Leiden. Ook in de spits op maandag zijn er geen problemen ontstaan.

Roger van Boxtel, president-directeur van NS, ontving staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat Stientje van Veldhoven in deze gloednieuwe trein op weg van Haarlem naar Leiden. Bij dit moment waren er veel pers en belangstellenden aanwezig.

Momenteel rijden er ongeveer acht nieuwe SNG's in dienst op dit traject, maar vanaf februari 2019 zal deze ook gaan rijden tussen Hoorn Kersenboogerd - Schiphol Airport - Leiden Centraal. Daarna zal de trein nog verder worden uitgebreid naar trajecten tussen Zwolle - Groningen en Zwolle -  Leeuwarden. In totaal zijn er 118 besteld, waarvan er inmiddels al circa van 40 geleverd zijn.

Officiële rit SNG

NS-Machinist Edwin was vereerd met de eerste rit: “Ik ben afgelopen jaren betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze trein en nu rijd ik er zelf in. De trein trekt vlot op, is voelt gelijk vertrouwd en is voor onze reiziger nog comfortabeler. Ik verwacht dat we er veel plezier aan gaan beleven.”

Staatssecretaris Van Veldhoven: ‘Fantastisch om vanmorgen als een van de eersten van de straks duizenden reizigers per dag in deze mooie nieuwe trein te mogen stappen. De trein is niet alleen comfortabel, maar ook toegankelijk voor álle reizigers.’

Roger van Boxtel onderstreept het belang van de nieuwe trein: “Sprinters zijn enorm belangrijk voor grote groepen reizigers. Ze zijn niet alleen comfortabel, maar zorgen er ook voor dat we meer treinen kunnen rijden en meer treinen kunnen verlengen.”

Opening Zoetermeer - Lansingerland

Vanaf zondag is ook het nieuwe Sprinter-station Zoetermeer-Lansingerland geopend. Hier stoppen de sprinters tussen Gouda en Den Haag. De extra halte is de eerste stap op weg naar een volwaardig OV knooppunt, dat wordt officieel geopend in het voorjaar van 2019.

Dan is met een viaduct over de A12 trein, bus, RandstadRail, auto en fiets bij het station met elkaar verbonden. Met de extra halte biedt NS reizigers de mogelijkheid om sneller hun bestemming te bereiken via het openbaar vervoer en zo ook files te mijden.

Foto: NS

Foto: NS
Boven: De ingebruikname van Zoetermeer-Lansingerland, met een SLT-Sprinter
Onder: De officiële indienststelling van de nieuwe SNG-Sprinter
Foto's: NS