Belgische treinen te volgen via website NMBS

Treinen van de NMBS in België zijn vanaf deze week te volgen via internet. De NMBS heeft hiervoor Train Map gelanceerd waar een overzicht van meer dan alle 250 bewegende treinen op een kaart te vinden zijn. Zo kunnen wachtende reizigers zien waar hun trein zich momenteel bevindt.

Niet alleen de posities worden vrijgegeven, maar ook de route, treintype of treinnummer uit de dienstregeling zijn op de kaart te vinden. Ook de route met alle haltes, perrons en vertragingen zijn eenvoudig per trein te bekijken. Werkzaamheden of verstoringen op het traject zijn ook eenvoudig te bekijken.

Ook de Intercity Brussel die vanaf Nederland naar Brussel rijdt is op de kaart te vinden. Hoewel de details van de kaart zich enkel op België richten, zijn er ook in Nederland de posities te zien van de treinen.

De NMBS ziet deze lancering als het begin voor een verbeterde informatieverstrekking. Zo zal het systeem in de toekomst nauwkeuriger moeten werken doordat er gebruik gemaakt zal worden van GPS als locatiewaarneming in plaats van de huidige meetpunten in het spoor die het systeem nu gebruikt.

Ontwikkelaar kunnen de data monteel nog niet gebruiken voor eigen projecten omdat de data onder 'closed source' valt. Het Nederlandse NDOV-loket die dergelijke data graag ontsloten ziet worden door andere partijen, hoopt dat hun Belgische collega iRail hetzelfde kan bereiken.

De nieuwe locatiedienst is te vinden via de website van de NMBS, en ook te bereiken via deze link.

Een schermafbeelding uit de NMBS TrainMap
Een schermafbeelding uit de NMBS TrainMap