Van eind juni tot half juli grote hinder rond Zwolle

Vanwege ingrijpende werkzaamheden gaat het station van Zwolle twee weken volledig dicht voor treinverkeer. Gedurende een 16 dagen lange buitendienststelling van 30 juni tot en met 15 juli rijden er geen treinen vanaf Zwolle in alle richtingen.

Tijdens de werkzaamheden zal er onder meer in deze periode een nieuw perron gebouwd op station Zwolle voor treinen van en naar Enschede, zodat straks ook de intercity van Blauwnet in Zwolle kan stoppen, die nu nog vanuit Enschede het station van Raalte als eindbestemming heeft.

Ook wordt de treinbeveiliging rondom het station vernieuwd om de kans op storingen te verminderen. Tevens worden er ook verouderde wissels vervangen door nieuwe.

Ook wordt het spoor tussen Zwolle en Herfte aangepakt samen met de overwegen aan de Herfterlaan en Valkenbergweg. Verder vervangt ProRail de komende jaren de overweg Selhorst door een weg over de dive-under, waarbij fietspaden en andere wegen zullen worden omgelegd. Met behulp van deze dive-under moeten de treinen naar Emmen voortaan direct door kunnen rijden zonder oponthoud te kunnen krijgen bij een gelijksvloerse kruising, waar er op een andere trein moet worden gewacht.

Busvervoer

Alle treinen naar Zwolle zullen gedurende deze werkzaamheden een ander eindbestemming krijgen, waarvandaan de passagiers met bussen verder worden vervoerd. Dit zullen de stations: ’t Harde (Amersfoort), Lelystad, Meppel, Raalte, Kampen, Ommen en Olst, zijn.

Bij ’t Harde is eerder dit jaar al een verlengd perron aangelegd om de extra stroom aan reizigers op te vangen. Vanaf daar kunnen de reizigers overstappen in pendelbussen.

Ook in Meppel is er een tijdelijke voorziening gerelaiseerd om de reizigersstroom in goede banen te laten leiden. Naast de bestaande tunnel is onlangs een spoorbrug geplaatst, die de grote stromen reizigers vanuit de richtingen Leeuwarden en Groningen, snel naar de pendelbussen moet brengen. Deze brug is afkomstig vanuit de werkzaamheden die onlangs op Assen plaatsvonden, en die inmiddels afgerond zijn.

Pendelbussen

De NS gaat tijdens de spits 200 bussen inzetten, en tijdens de daluren zullen dat er 125 zijn. In het weekend worden er ongeveer 150 bussen ingezet. Deze rijden dan van en naar Zwolle, ’t Harde (Amersfoort), Lelystad, Meppel, Raalte, Kampen, Ommen en Olst. De dienstregeling van de treinvervangende bussen is inmiddels al in de NS reisplanner verwerkt. De NS houdt de dienstregeling van de bussen nauwlettend in de gaten.

Dagelijks 30.000 reizigers

Zwolle is het tweede grote spoorknooppunt van Nederland. Hier passeren dagelijks ongeveer 30.000 reizigers het station. Vanaf acht richtingen rijden er treinen naar dit knooppunt. Gedurende de werkzaamheden worden moeten al deze duizenden reizigers met bussen worden vervoerd.

Foto: Treinenweb
Station Zwolle (Foto: Treinenweb)