Tentoonstelling '50-jarige huisstijl NS' feestelijk geopend

Op 26 mei is op feestelijke wijze de tentoonstelling in het Spoorwegmuseum geopend over de "50-jarige NS huisstijl". De tentoonstelling werd geopend door de binnenkomst van Mat'64 treinstel 876 van het Spoorwegmuseum. Deze trein heeft met donateurs een ritje door de Randstad gemaakt, en is tevens voorzien van een kleine tentoonstellingsruimte.

De openingsceremonie werd voltrokken door Gert Dumbar, de ontwerper van het NS-logo en NS-topman Rogier van Boxtel. Nadat zij gezamelijk het NS-gele openingslint hadden doorgeknipt werd de expositie in het Materieel '64 treinstel voor geopend verklaard.

De expositie 'Baanbrekend design, 50 jaar NS Huisstijl' laat zien waarom NS de nieuwe huisstijl invoerde, hoe het logo is bedacht en waarom het zo'n succes werd

Huisstijl

Gert Dumbar, een van Nederlands meest befaamde ontwerpers, studeerde in 1967 af aan het Royal College of Art in Londen. Hij werd door de NS-directie gevraagd voor een grote klus: Een nieuw logo.
De NS wilde af van haar stoffige imago in een tijd waarin steeds meer Nederlanders een auto konden kopen. Hier hoorde een nieuwe huisstijl bij.

De opdracht van de NS-directie was duidelijk: een nieuw, modern ontwerp waar in elk geval de letters N en S in moesten voorkomen. Na veel schetsen kwam het 'vissehaak'-vormige logo naar voren welke het nieuwe logo werd van het spoorwegbedrijf. Na veel discussie kwam uiteindelijk de donkere kleur naar voren die het logo moest gaan trotseren.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Afbeelding: NSAfbeelding: NS

Documentaire

De tentoonstelling is voorafgegaan door de documentaire 'Een Tijdloos Ontwerp, 50 jaar NS huisstijl’ die op 21 mei op RTV Utrecht werd uitgezonden.  In de documentaire komen diverse betrokkenen aan het woord. Conservator van het Spoorwegmuseum, Evelien Pieterse, vertelt over de vele verschillende kleuren en logo’s die in het verleden bij de Nederlandse Spoorwegen werden gebruikt en de vele pogingen die NS deed om hier eenheid in te krijgen.

Foto: Delft Trains

Foto: Delft Trains

Foto: Delft Trains
Foto's: Delft Trains