Vernieuwde station Eindhoven feestelijk geopend

Met een officiële openingshandeling gepaard met muziek, lichteffecten en een zangkoor is het vernieuwde station Eindhoven vanmiddag officieel geopend. Hiermee is er na vijf jaar aan werkzaamheden en verbouwing het vernieuwde station in zijn geheel overgedragen aan de reizigers.

De opening werd verricht door staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NS-bestuurslid Susi Zijderveld, president-directeur Pier Eringa van ProRail, burgemeester John Jorritsma van de gemeente Eindhoven en gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant.

Opening

De opening werd vanmiddag ingezet door het Koninklijke Mannenkoor La Bonne Espérance uit Eindhoven. Zij brachten in de stationshal het nummer 'Het leven is goed in m'n brabantse land' ten gehore dat zich langzaam opbouwde naar een muzikale climax. Op het hoogtepunt gaven alle bestuurders tezamen een druk op de knop waarmee het station officieel werd geopend.

Vernieuwing

Station Eindhoven is vernieuwd omdat het te klein was geworden voor het groeiend aantal reizigers. Bovendien miste het een aantal belangrijke voorzieningen zoals liften en roltrappen. Daarom werd besloten het monumentale station te vernieuwen. Naast de oude reizigerstunnel van acht meter breed is een geheel nieuwe en veel bredere passage gebouwd met op- en neergaande roltrappen en liften. Ook is er meer ruimte voor commerciële voorzieningen. Tegelijkertijd is de monumentale status van het gebouw juist versterkt door authentieke elementen in ere te herstellen zoals een aantal verdwenen vloermozaïeken van Jan Boon in de oude tunnel.

De NS, ProRail en de gemeente Eindhoven hebben samen met bouwbedrijf Heijmans en restauratie specialist De Bonth van Hulten een prachtig en uniek station neergezet met voldoende ruimte om het groeiend aantal reizigers een comfortabel verblijf te bieden op dit station. Het ontwerp voor de 13 meter brede reizigerspassage is van architect Luc Veeger van ontwerp- en consultancyorganisatie Arcadis. De restauratie van de stationshal is vorm gegeven door architecte Stefanie Weser van TAK-architecten. De vernieuwing van circa 70 miljoen euro is mede mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdrages van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Noord-Brabant.

Feiten en cijfers

Het station Eindhoven, welke in de volksmond ook bekend staat als 'de Transistorradio', dateert oorspronkelijk uit 1956 en werd ontworpen door architect Koen van der Gaast. Dagelijks telt het station zo’n 75.000 reizigers en dat groeit de komende jaren naar 85000 per dag. De oude tunnel was circa 8 meter breed en de nieuwe tunnel is inclusief commerciële voorzieningen 34 breed. Het startsein voor de vernieuwing werd gegeven in maart 2013 en de totale kosten van het project bedragen circa 70 miljoen euro. Voor de bouw van de nieuwe passage werd om en nabij 900.000 kilo bewapening gebruikt en zo’n 6500 3m beton. Daarnaast is er bijna 30 kilometer aan nieuwe kabels en leidingen gelegd en zijn er in het nieuwe plafond 550.000 energiezuinige ledlampjes verwerkt.

Foto: Treinenweb
De openingshandeling die werd voltrokken door onder meer Stientje van Veldhoven en Pier Eringa.

Foto: Treinenweb
Voor reizigers werd er een traktatie uitgedeeld.

Foto: Treinenweb
De nieuwe 34 meter brede passage onder de sporen door.

Foto: Treinenweb
De LED-verlichting welke aan het begin van de tunnel is aangebracht en het symbool staat voor 'Lichtstad' Eindhoven.