NS: "Verkoop V250-Fyra nog niet rond"

De verkoop van de Fyra V250 aan de Italiaanse Spoorwegen is nog niet rond. Dat zegt Bert Groenewegen, de financiële topman van NS, tegenover reizigersportaal Treinreiziger.nl.

Vorig jaar verschenen er meerdere berichten dat de V250 treinstellen verkocht zouden zijn aan de Italiaanse Spoorwegen (FS). Tegenover OV-Magazine speculeerde de topman van FS over de inzet van de treinstellen in Italië of Griekenland. Maar zover is het nog niet. Alhoewel Italiaanse treinliefhebbers de treinen al gespot hebben in de Italiaanse kleuren, is de verkoop nog niet rond. En NS houd ook rekening met het scenario dat de verkoop mogelijk nooit slaagt.

“In Nederland waren de treinen gecertificeerd. Er wordt gekeken of een deel van de Nederlandse toelatingstesten overgezet kan worden naar Italië. Als dat niet lukt, verwacht ik dat de verkoop niet zal slagen” legt Groenewegen uit. Als de verkoop wel slaagt dan heeft NS een financiële meevaller. De treinstellen zijn nu eigendom van Hitachi Rail, de nieuwe eigenaar van AnsaldoBreda. Als Hitachi Rail de treinen verkoopt, dan krijgt NS tot 21 miljoen euro provisie. De kansen dat de verkoop slaagt lijken zeer reëel. Volgens Italiaanse treinliefhebbers zijn de toelatingstesten zelfs al begonnen. In Nederland duurde dat proces drie jaar.

Ook is inmiddels al in Italië een V250-trein gespot in een nieuwe en grijze kleurstelling.

Foto: Arnold de Vries
De V250 tijdens proefritten in Nederland na zijn aankomst in 2009
Foto: Arnold de Vries

Bron: Treinreiziger