ProRail start met proef 'oversteekhulp' voor ouderen

Vanaf 9 januari heeft ProRail een proef gestart met een 'oversteekhulp' bij een overweg in Haarlem. Een hulpmiddel voor mindervalide passanten, die zo rustig en veilig kunnen oversteken. Het bord geeft al voordat de bellen beginnen te rinkelen al een melding of de trein langs komt rijden. De proef  duurt drie maanden.

De Oversteekhulp is een elektronisch informatiebord naast de overweglichten die aangeeft of passanten rustig kunnen oversteken, of dat er binnen korte tijd een trein aankomt. Is het symbool groen, dan kan men in alle rust oversteken. Als er een witte trein wordt getoond komt er binnenkort een trein aan en zal de overweg in werking treden. Als de witte trein wordt getoond, kan de langzamere voetganger dus besluiten om te wachten tot de trein voorbij is en het groene symbool weer verschijnt. De Oversteekhulp is alleen een hulpmiddel. De overwegbomen, akoestische en lichtgevende signalen van de overweginstallatie blijft leidend.

Senioren

De proef richt zich met name op ouderen, meldt ProRail. Volgens hen zouden met name ouderen die onzeker en minder mobiel zijn in het verkeer in problemen kunnen raken op de overweg. "Als de bellen gaan rinkelen terwijl ze aan het oversteken zijn kunnen zij schrikken of in paniek raken, gehaast gaan oversteken en daarbij ten val komen of ‘bevriezen’ op de overweg. Dit kan gevaarlijke en angstige situaties tot gevolg hebben.", schrijft de spoorbeheerder op hun website.

Een ander risico is dat als langzame ouderen op de overweg zijn wanneer de bomen dalen, ze niet snel genoeg kunnen oversteken en opgesloten raken op de overweg. Sommige ouderen mijden een overweg zelfs om bovenstaande redenen en worden daardoor in hun mobiliteit beperkt.

Foto: ProRail

Foto: ProRail
Foto's: ProRail

Bron: ProRail