DUO had inzicht in reisgegevens studenten

De reisgegevens van minstens tientallen studenten zijn dit jaar door Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, aan het ministerie van Onderwijs doorgespeeld. Dat gebeurde op verzoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die verantwoordelijk is voor de regeling van studiefinanciering voor studenten, scholieren en leraren.

DUO onderzoekt ook of studenten frauderen met de basisbeurs door foute informatie op te geven over hun woonadres. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

De rechter heeft DUO op de vingers getikt vanwege het opvragen van de reisgegevens. DUO legt zich daar niet bij neer, en gaat in beroep bij de  Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter. Gedurende het beroep vraagt DUO geen nieuwe reisgegevens meer op. Duo vraagt de reisgegevens op als nieuw wapen om frauderende studenten te snappen. Studenten kunnen soms een hogere beurs krijgen als ze uitwonend zijn. Bij een aantal studenten denkt DUO dat ze thuis wonen, terwijl ze een uitwonende beurs krijgen. Bij die studenten heeft de dienst reisgegevens opgevraagd.

Risicoprofiel

De dienst benadrukt dat gegevens niet willekeurig worden opgevraagd, en dat er sprake is van een risicoprofiel. Normaal gesproken speelt Translink alleen reisgegevens door na tussenkomst van een officier van justitie. Daar is hier vanaf geweken. Het ging om vijf á tien verzoeken per week. Al in mei oordeelde de bestuursrechter de privacyregels overtrad, maar de zaak is toen buiten de publiciteit gebleven.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger