Terugreis Sziget-festival trein ernstig vertraagd noor noodweer

De speciale trein met Nederlanders van het Sziget festival naar Nederland is in Oostenrijk gestrand door noodweer. Door noodweer is de bovenleiding beschadigd en liggen er bomen op het spoor. De trein kan daardoor geen kant op. De trein loopt daardoor naar verwachting een vertraging op van circa 18 uur.

De trein vertrok gisteren uit Boedapest met naar schatting 900 Nederlandse reizigers in de richting van Amersfoort. Vlak voor middernacht kon de trein ter hoogte van het Oostenrijkse Andorf door het noodweer niet verder. “Achter de trein worden we geblokkeerd door andere geblokkeerde treinen. Daardoor zijn er geen alternatieve routes. Ook niet vanuit het nabij gelegen Passau, waar in de regio ook de bliksem heeft ingeslagen. Al sinds de trein stilstaat is er gekeken naar alternatieve reisopties. Echter blijkt dat voor het aantal reizigers op zulke korte termijn niet te realiseren” schrijft de organisatie op Facebook.

De Oostenrijkse spoorbeheerder ÖBB Infra werkt met man en macht aan herstel van het spoor. De spoorbeheerder verwacht dat de Sziget Express, zoals de speciale trein heet, rond 17:00 uur weer kan gaan rijden. De organisatie liet in de ochtend bezig te zijn met het opnieuw bevoorraden van de trein. Reizigers hebben de trein wel kunnen verlaten, en gebruiken de tijd om in het Oostenrijkse grensplaatsje boodschappen te doen.

Overigens is de Sziget Express niet de enige die last heeft van het noodweer. Vele doorgaande ICE-treinen rijden normaal via de grensovergang van Passau, die nu allemaal niet kunnen rijden. Voor die reizigers rijden er vervangende bussen, desondanks kan ook daar de vertraging oplopen. Ook op andere routes op het grensgebied van Oostenrijk en Duitsland is er hinder door het noodweer. Zo rijden er in Duitsland ook geen treinen tussen Kufstein en Rosenheim. Op de route Salzburg – Innsbruck moeten treinreizigers rekening houden met 90 minuten vertraging.

Foto: Roel Hemkes
De speciale Sziget trein naar Hongarije toen deze op 8 augustus vanaf Nederland vertrok.
Hier rijdt hij station Amersfoort binnen. (Foto: Roel Hemkes)

Bron: Treinreiziger