FNV dreigt met acties op het spoor

Vakbond FNV dreigt met acties op het spoor als NS niet stopt met de uitbesteding van de stationswinkels en niet met serieuze biedingen komt bij de aanbesteding van alle regionale spoorlijnen.

FNV heeft zich al langer kritisch over de plannen van de NS geuit. De NS bedrijf wil zich de komende jaren concentreren op het hoofdrailnet. Daarom moeten horeca en winkels op de stations worden uitbesteed. Ook wil de NS niet langer meebieden op regionale concessies.

De vakbond spreekt van actie die nadelig zou zijn voor personeel, klanten en de 'schatkist.'

Als het aan FNV ligt doet de NS serieus mee naar alle trajecten die de komenden tijd worden aanbesteed, te beginnen met de concessie in Friesland en Groningen. Ook wil de bond dat het bedrijf stopt met de centralisering van werkzaamheden en dat alle dubbeldekstreinen weer voorzien worden van minimaal twee conducteurs.

De vakbond heeft het spoorbedrijf afgelopen woensdag twee weken de tijd gegeven voor het ultimatum verloopt. De NS betreurt deze gang van zaken van de vakbond."We zetten de gesprekken met alle andere betrokkenen voort, ook als FNV hierbij niet aanschuift.", aldus een woordvoerder. Ook op de reactie dat de NS mee moet dingen in de concessie van regionale spoorlijnen lieten ze het volgende weten: "NS heeft in de nieuwe strategie duidelijk gesteld tot 2019 niet op regionale spoorlijnen te bieden. Wij vinden het belangrijk om ons aan die afspraak te houden en betrouwbaar te zijn. De vraag aan NS om mee te bieden op de noordelijke spoorlijnen is onmogelijk. De deadline hiervoor liep gisteren af."

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb