Aantal ongelukken op overwegen gedaald in 2016

Het aantal ongelukken op overwegen is in 2016 verder gedaald ten opzichte van 2015. In 2016 vielen er bij 26 ongevallen vier doden en 28 gewonden. Het jaar daarvoor er nog twaalf doden, en raakten twee mensen zwaargewond.

In vergelijking met dertig jaar geleden is het aantal ongevallen op overwegen enorm gedaald, dit heeft onder andere te maken met ondertunnelingen van het spoor, verbetering van de veiligheid bij overwegen en veiligheidscampagnes. Zo zijn er in dertig jaar tijd ongeveer 1000 overwegen opgeheven, blijkt uit statistieken van ProRail. Ook is het overgrote deel van de overwegen (80 procent) tegenwoordig beveiligd. Dertig jaar geleden was dat nog maar helft. Ook de komende tijd blijkt dat er nog meer overwegen worden beveiligd.

In 1986 vielen er nog 68 doden bij een botsing met een trein op een overweg. Hiermee is het aantal dodelijke aanrijdingen in 30 jaar tijd met 95% gedaald.

Treinbotsingen

Afgelopen jaar vonden er twee grote treinongelukken plaats op een overweg. Op 18 november ontspoorde in het Groningse Winsum een trein van Arriva na een botsing met een melkwagen. Daarbij raakten zeventien mensen gewond. Op 23 februari ontspoorde een trein van Arriva in Dalfsen nadat hij op een hoogwerker was gebotst. De machinist overleefde het ongeluk niet, en er raakten 10 mensen gewond. De chauffeur van de hoogwerker kon zich op het nippertje nog redden.

ProRail werkt al jaren actief om gebruikers te wijzen op de gevaren van een overweg, bijvoorbeeld door campagnes op scholen. Ook worden er jaarlijks honderden bekeuringen uitgedeeld aan mensen die langs het spoor lopen of nog oversteken als de spoorbomen al zijn gedaald.