Trein rijdt weg zonder machinist in België

In België is maandagochtend een trein vertrokken zonder machinist. De lege trein vertrok rond 5.00 uur vanaf een rangeerterrein in Vorst zonder dat er een machinist of begeleider aanwezig was. De trein kwam uiteindelijk tot stilstand nadat deze ontspoorde.

De trein is pas na 500 meter ontspoord en stond in een hoek van 45 graden op de sporen, zo meldt Het Nieuwsblad. Ten tijde van het incident waren er geen passagiers aan boord waardoor een ramp werd afgewend.

"Dat de noodrem niet heeft gewerkt is normaal", aldus de NMBS. “Die treedt enkel in werking als de trein een sein passeert, wat na een traject van nauwelijks enkele honderden meters nog niet het geval was."

Onderzoek

Het is nog onduidelijk waardoor de trein uit zich eigen aan de rol is gegaan. Het gaat om een trein van het type Desiro (MS08) van fabrikant Siemens. De Waalse spoorwegvakbond CGSP heeft een onderzoek ingesteld. De Desiro is in België een omstreden trein met veel gebreken en problemen. In 2015 verloor een treinstel op de lijn Antwerpen-Oostende in Lokeren zijn gekoppelde treinstel achter zich. Ook zouden Desiro's al vanaf de levering in 2011 regelmatig problemen hebben met technische installaties zoals de airconditioning en de deuren.

Archieffoto: Roel Hemkes
Archieffoto: Roel Hemkes