ProRail start bouw noodweg Winsum

De beruchte gevaarlijke spoorwegovergang in het Groningse Winsum moet zo snel mogelijk worden afgesloten door ProRail. Met die voornemens is ProRail afgelopen dinsdag begonnen met de aanleg van een tijdelijke noodweg.

De Voslaan waar de overweg overheen loopt is een aansluiting naar twee verderop gelegen boerderijen. De onbeveiligde spoorwegovergang zal binnen afzienbare tijd worden afgesloten gezien daar recentelijk en in het verleden enkele aanrijdingen hebben plaatsgevonden, waarvan zelfs met dodelijke afloop.

De nieuwe tijdelijke weg die ProRail aanlegt over de grond van Stavenga leidt het verkeer naar de openbare weg zonder het spoor over te steken. De noodweg komt parallel aan de oostzijde van het spoor van de Voslaan tot de Meeden. Daar kan het bestemmingsverkeer ook het spoor oversteken door gebruik te maken van de bewaakte overweg.

Aanleg noodweg

De tijdelijke weg wordt gemaakt van beton. Omdat dit nog enige tijd uit moet harden zal gemotoriseerd verkeer waarschijnlijk eind januari 2017 van de weg gebruik maken. Onderzocht wordt nog of fietsers en voetgangers al eerder van de weg gebruik kunnen maken.

Later in de toekomst moet uitwijzen wat er met de afgesloten overweg aan de Voslaan gaat gebeuren. Mogelijk zal dit een beveiligde overweg worden. Op het huidige moment heeft ProRail hier al extra verlichting en digitale waarschuwingsborden geplaatst.

Foto: Google Maps


De locatie van de overweg aan de Voslaan en de noodweg die nu aangelegd wordt. De exacte ligging van de noodweg kan enigsinds afwijken van de illustratie.

Bron: ProRail