Grensoverschrijdende spoorlijn Weert-Mol wordt geëlektrificeerd

De spoorverbinding tussen het Belgische Mol, Neerpelt en de Nederlandse plaats Weert zal worden geëlektrificeerd. Met de elektrificatie moet het spoor weer gereactiveerd worden om een  grensoverschrijdende treinverbinding tussen Antwerpen en Weert te bieden.

De reactiviatie is besloten door Nederlandse en Vlaamse bewindslieden die maandag aanwezig waren op de Vlaamse-Nederlandse top in Gent. Het besluit is ook vastgelegd als topprioriteit in het 'meerjareninvesteringsplan 2016-2020'

Patrick van der Broeck, Limburgse gedeputeerde van het openbaar vervoer is blij dat er een plan klaar ligt. "Het is goed dat er nu overeenstemming is tussen beide landen over een dossier dat essentieel is voor het personenverkeer tussen Nederland en België”.

Hiermee wordt ook de bottleneck verhopen die nu ontstaat in de grens-verschrijdende verbinding vanuit Limburg naar België, wat van der Broeck toegeeft. “Met relatief simpele ingrepen kan dit probleem worden opgelost. Met alle voordelen van dien voor de reiziger. Maar ook voor de economische ontwikkeling, de werkgelegenheid en kennisuitwisseling in het euregio-gebied. Limburg heeft hier jaren voor gepleit. Dit is een erkenning vanuit Vlaanderen en Nederland.”

Ook de gemeente Weert heeft aangegeven verheugd te zijn met de elektrificatie. De wethouder van de gemeente Weert, Frans van Eersel, noemde het een doorbraak en een beloning voor hard werk en een lobby achter de schermen. “Het Belgische achterland wordt bereikbaar voor inwoners van Weert, Midden-Limburg, Zuidoost-Brabant en vice versa.”

Kosten

De gemeente Weert heeft voor het project inmiddels al 2 miljoen euro op de begroting gereserveerd. Hijrbij heeft oo de provincie Linburg aangegeven een deel bijdrage te gaan leveren. Ook wordt er een beroep in Brussel gedaan op budget uit Europese fondsen, zodat een tweede spoorlijn naar België vanuit Limburg uiteindelijk een feit zal zijn.

Foto: Bas Meijer (Wikipedia; Creative Commons)
Foto: Bas Meijer (Wikipedia; Creative Commons)