Dijksma: "Treinen met gevaarlijke stoffen via andere routes laten rijden"

In gemeenten in Brabant, Overijssel en Gelderland rijden per direct rijden minder spoorwagens met gevaarlijke stoffen, maakt staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) maandag bekend. De maatregelen maken onderdeel uit van een groter plan om de overschrijdingen van de normen voor het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen aan te passen.

Ook is er een doelstelling waarbij het vervoer van chloor per spoor wordt gestopt. Dijksma sprak maandag over omleidingsroutes van de Betuweroute. Vanaf dit jaar worden al 3.200 goederentreinen via andere routes worden geleid.

"Met extra maatregelen moet het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen binnen de strenge wettelijke normen komen die we hier in Nederland hebben", zegt Dijksma.

"We kunnen straks ook eerder ingrijpen door snellere informatievoorziening op trajecten. En als het nodig is, kunnen vervoerders straks zelfs gedwongen worden een andere route te kiezen."
Veiligheidsmaatregelen.

Veiligheidsmaatregelen

Met Noord-Brabant sprak Dijksma af dat extra veiligheidsmaatregelen worden genomen bij de Brabantroute van Moerdijk tot aan de Duitse grens. Zo worden er op diverse plekken raildempers geïnstalleerd, extra beveiligingssystemen (ATB) geïnstalleerd en worden verbeteringen aan tunnels en overwegen versneld uitgevoerd..

Ook in de provincies Overijssel en Gelderland worden dergelijke maatregelen getroffen. De invoering van de maatregelen zal zo'n 110 miljoen euro kosten.

Foto: Rob Dammers
Foto: Rob Dammers

Bron: Nu.nl