Viaduct Kamperlijntje te laag voor bovenleiding

Een tegenvaller op de spoorlijn tussen Zwolle en Kampen zorgt voor extra kosten bij de verbouwing van het traject. De acht jaar oude viaduct aan van de Hasselterweg in Zwolle over het Kamperlijntje blijkt te laag. De spoorlijn tussen Zwolle en Kampen wordt volgend jaar geëlektrificeerd, maar er is niet genoeg ruimte voor de bovenleiding.

Volgens ProRail is het viaduct in opdracht van de gemeente destijds zo laag mogelijk aangelegd om kosten te besparen. De hoogte komt nu slecht uit want er zou een meter tekort zijn om de bovenleiding op te hangen. Hoe de extra kosten worden verdeeld tussen gemeente, provincie en ProRail, is nog niet bekend. De partijen willen sowieso kiezen voor de goedkoopste optie. "Uiteindelijk komt het toch uit de portemonnee van de belastingbetaler", zegt projectmanager Reno Voogdgeert van ProRail.

Om het probleem op te lossen zal er grond worden afgegraven onder het viaduct. Zo zou er voldoende ruimte moeten kunnen ontstaan voor de plaatsing van de bovenleiding. Volgens een woordvoerder van de gemeente dateren de eerste schetsen van het viaduct uit 2006. "Toen was er nog sprake dat er een tram zou gaan rijden. Daarvoor gelden heel andere eisen en daar zijn we toen van uit gegaan."

Foto: Station Kampen (Foto: Treinenweb)
Foto: Station Kampen (Foto: Treinenweb)