Geweld tegen spoorwegpersoneel meestal na ontbreken treinkaartje

Geweld tegen spoorwegpersoneel ontstaat in bijna 70 procent van de gevallen als blijkt dat de dader geen (geldig) vervoersbewijs heeft. Het aanspreken op gedrag is de tweede aanleiding voor geweld. Dat staat in een rapport dat justitieminister Ard van der Steur vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het rapport moet aanknopingspunten bieden voor een betere aanpak van het probleem. In het jaar 2014 werden er door de Nederlandse Spoorwegen 1.412 incidenten geregistreerd met zowel verbaal (schelden, bedreigen) als fysieke (slaan, schoppen, spugen en dergelijke) incidenten.

In het rapport komt naar voren dat de meeste geweldsincidenten in de trein plaatsvinden met scheldpartijen, terwijl het op het station vaker fysiek is.

Van degenen tegen wie het geweld was gericht, liep 17 procent letsel op. De daders waren bijna allemaal man en meerderjarig. Ze hadden voor 68 procent te maken met problemen op het gebied van werk en financiën. Ruim een derde bleek verslaafd te zijn en bijna de helft kende psychische problemen. Geweldplegers tegen spoorpersoneel zouden gemiddeld al zestien keer eerder met de politie in aanraking zijn geweest.

Foto: Nederlandse Spoorwegen
Foto: Nederlandse Spoorwegen

Bron: RTV N-H