Dijksma voelt niets voor herstructurering bij top van ProRail

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) voelt er niets voor om nu al de bezem te halen door de Raad van Commissarissen van Prorail. Dat maakte ze duidelijk tijdens haar eerste kamerdebat over de situatie van ProRail, op donderdag.

De Oppositiepartijen SP, PVV, CDA en D66 maakten hun twijfels duidelijk over de Raad van Commissarissen (RvC) van Prorail.

Ook de oproep om de top van het bedrijf onder de loep te nemen wees de bewindsvrouw af: "Er moet geen zwaard van Damocles boven Prorail hangen. We moeten echt de tijd nemen om een aantal kwesties samen te bekijken".

Bij de genoemde oppositiepartijen komt Hans Alders veel naar voren omdat hij veel tekort zou schieten in zijn rol als toezichthouder. Aan de ene kant is er bij ProRail een tekort van 475 miljoen euro, maar er blijft ook geld op de plank liggen. "De begroting is een gatenkaas", zei D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven tijdens het debat.

De staatssecretaris wil niet via de Tweede Kamer of via de media zomaar commissarissen de wacht aanzeggen. Bovendien vreest ze dat het haar effectiviteit ondermijnt.

Zorgen

De zorgen over de toestanden op het Nederlandse spoor deelt Dijksma wel met de Kamer. Daarbij houdt zij er rekening mee dat de problemen zich voor blijven doen. "Het gaat er niet om of het weer fout gaat, maar hoe ik hier mee omga."


Foto: Wikipedia

Bron: Nu.nl