Stelletje krijgt boete van 460 euro na te laat instappen

Net even te laat de trein inspringen is voor een Amsterdams stelletje een dure grap geworden. Net nadat de conducteur het fluitsignaal gaf om vervolgens de deuren te sluiten, kwamen ze van een koude kermis in de trein toen voor hen een bekeuring van 460 euro werd uitgeschreven, vanwege het 'hinderen van het openbaar vervoer'.

De bekeuring werd niet direct uitgeschreven, maar pas nadat Sue-Yin constateerde dat het papieren tasje dat haar vriend bij zich draagt, tussen de deur klem zat. 'Het ging om een heel klein hoekje, de deuren waren gewoon gesloten', verklaart ze tegenvoer AT5. Zodra ze zich omdraait, ziet ze dat twee conductrices, die inmiddels zijn toegesneld, de machinist per portofoon oproepen om de deur van de trein opnieuw te ontgrendelen, zodat ze geopend konden worden. Volgens Sue-Yin was dat nergens voor nodig.

'Jullie zijn te laat ingestapt en hebben het Openbaar Vervoer verhinderd', kreeg het duo van de conductice te horen, waarna voor elk een boete van 230 euro werd uitgeschreven. Sue-Yin heeft haar onbegrip op het Facebook-kanaal van de NS geuit omdat de deur volgens haar helemaal dus niet geopend hoefde te worden, omdat er maar een klein stukje papier tussen zat. Ook wil ze graag duidelijk hebben waarom er twee boetes werden utigeschreven.

Reactie NS

Volgens een woordvoerder van de NS, die niet op dit specifieke geval kan reageren, kunnen bij situaties waarbij treinen gehinderd worden boetes worden uitgedeeld: 'Het is heel gevaarlijk om na het fluitje in te stappen en bovendien is het verboden. In het verleden zijn daar ernstige ongelukken mee gebeurd'.

Ook zorgt het opnieuw openen en sluiten van de deuren voor een onnodige vertraging 'Het gaat dan in Zaandam maar om een minuutje, maar verderop in het traject kan zo'n trein dan voor een rood sein komen te staan. Ik denk niet dat passagiers daar blij mee zijn', legt de woordvoerder uit.

Reizigster Sue-Yin laat het er niet bij zitten, en heeft aangegeven een bezwaarschrift in te dienen, geeft de zegsman van de NS aan. De boete zal volgens de NS ook intern getoetst worden.


Archiefoto: Marco Raaphorst

Bron: AT5