Verstoringen rond Amsterdam vertraagt treinverkeer

De oorzaak dat het treinverkeer maandagochtend tussen Schiphol en Amsterdam later op gang kwam dan gepland was, zou te wijten zijn aan een technische storing. Het treinverkeer zou toch ongeveer 5 uur plat liggen vanwege werkzaamheden, maar de onderhoudsperiode liep door onvoorziene omstandigheden uit.

De storing bevond zich in de voedingen en de seinen, hierdoor reden er sinds de ochtendspits tussen Schiphol en Amsterdam Centraal, Hilversum, Leiden Centraal en Utrecht Centraal veel minder treinen. "De techniek is niet opgeleverd zoals zou moeten'', aldus een woordvoerster van Prorail. ''Dit is heel hinderlijk, het mag niet gebeuren."

Een andere verstoring bij de de Schinkelbrug zorgde tussen 13.30 en 15.00 uur ook voor een ontregelde dienstregeling tussen Amsterdam en Schiphol. Er werden bussen ingezet om reizigers te vervoeren. Ook werd doorgaande reizigers geadviseerd om via Amsterdam Centraal te reizen.

Werkzaamheden

Prorail vernieuwde afgelopen weekeinde het spoor rond de luchthaven. De werkzaamheden begonnen vrijdagnacht en eindigden maandagochtend. Daardoor reden zaterdag en zondag geen treinen tussen Schiphol en de stations Amsterdam-Sloterdijk, Diemen Zuid en Amsterdam Bijlmer Arena. Tussen Schiphol en Hoofddorp was beperkt treinverkeer.

Reizigersorganisatie Rover is ontstemd over de storing. ''De onbetrouwbaarheid van het treinverkeer rond de nationale luchthaven is Rover al jaren een doorn in het oog'', zegt de organisatie in een reactie.

''Het is duidelijk dat de bestaande prikkels voor Prorail en de aannemers niet leiden tot een hoge graad van beschikbaarheid en betrouwbaarheid van de trein. Daarom vindt Rover dat Prorail en/of NS de aannemer aansprakelijk moeten stellen voor de slechte prestaties.''

Bron: Nu.nl