NS maakt WiFi in de trein sneller

De NS gaat de internetverbinding via wifi in de treinen sneller en stabieler maken. Deze maand begint het spoorbedrijf met de vervanging van netwerkapparatuur in de treinen om een overstap op het snellere 4G-netwerk van T-Mobile mogelijk te maken.

De operatie moet in juli van dit jaar zijn afgerond, dan moeten alle treinen een verbinding maken met het 4G-netwerk. Op dit moment werkt de NS ook al samen met T-Mobile, maar dan wordt er nog gebruik gemaakt van het tragere 3G-netwerk. Bij de overstap naar 4G zal direct nog geen landelijke dekking worden geboden, maar vanaf juni van dit jaar beweert een woordvoerder van T-Mobile, zal ook dit netwerk een grotere dekking zal krijgen dan nu.

Naast dat er een snellere verbinding in de trein zal worden gebruikt, zal het netwerk ook stabieler moeten worden. Op dit moment is het netwerk in de trein vaak overbelast of is er geen goede dekking. Vanaf dan zal elke gebruiker een maximumsnelheid krijgen van 150 kilobyte per seconde. "Daarmee verdelen we het internet over de gebruikers, zodat niet iemand alle bandbreedte wegtrekt als die naar een video kijkt. Met die 'fair use policy' kan iedereen mailen, nieuwssites bekijken en appen”, aldus de woordvoerder. Ook zullen er geen blokkades meer worden ingesteld waarbij Youtube weer toegankelijk moet worden, hoewel het bekijken van video's in de hoogste kwaliteit niet makkelijk zal kunnen worden afgespeeld.

Het gebruik van wifi in de treinen blijft overigens gratis.

Bron: De Telegraaf