'E-ticket NS zeer fraudegevoelig'

Het e-ticket van de Nederlandse Spoorwegen (NS), het treinkaartje dat mensen thuis kunnen uitprinten, is erg fraudegevoelig. Dat meldt RTL Nieuws vrijdagavond.

Er zou een computerprogramma bestaan waarmee diverse details van de e-ticket aan te passen zijn. Zo zou de bestemming hiermee eenvoudig kunnen worden aangepast, evenals de prijs die op het ticket staat vermeld. Conducteurs kunnen de geprinte plaatsbewijzen niet scannen.

In een reactie aan technologie-website Tweakers.net erkent de NS dat de kaartjes vervalst kunnen worden. Inmiddels zouden er volgens de NS maatregelen worden genomen om fraude tegen te gaan, waarbij conducteurs extra geïnstrueerd zullen worden..Volgens NS-woordvoerder Eric Trinthamer valt het aantal gevallen van fraude mee en is het plegen van fraude moeilijker dan het lijkt.

Volgens de woordvoerder beschikt het ticket over 21 veiligheidskenmerken, "waarvan er vier of vijf direct zijn te zien", aldus Trinthamer. Een bepaald kenmerk is de unieke e-Ticket code "De conducteur kan achterhalen of het nummer van het ticket correspondeert met de treinreis".

Volgens de zegsman is het vervalsen van deze veiligheidskenmerken lastiger dan het aanpassen van de eindbestemming, waardoor conducteurs fraudeurs moeten kunnen signaleren.

Bron: Nu.nl