'Rail Away' reist door Nederland

Op 20 september 1839, 175 jaar geleden, reed de eerste trein in Nederland, vanuit Amsterdam naar Haarlem. Ter gelegenheid hiervan trekt het EO-programma Rail Away door ons land.

In bijna 20 jaar reisde Rail Away per trein de verste uithoeken van de wereld af, maar zelden door Nederland. Nu, voor dit 175-jarig jubileum komt het EO-programma met twee afleveringen die zowel de geschiedenis als de diversiteit van het Nederlandse spoor in beeld brengen.

Op 28 augustus neemt Rail Away de kijker in de aflevering mee met een rit die door alle vier de seizoenen van het jaar worden gereden door ons eigen land. "Het Nederlandse spoor kent een grote gevarieerdheid, die fraai wordt weergegeven in deze vier-seizoenen-special", meldt de omroep.

Op een onstuimige herfstdag begint de rit op station Ede-Wageningen en gaat via de Veluwezoom naar Dieren. In de winter reist de Arriva-trein van Leeuwarden door de berijpte weilanden van Friesland naar Stavoren. In de lente volgen er prachtige beelden uit de Betuwe: van Culemborg door de bloesemrijke boomgaarden naar Zetten-Andelst. In hartje zomer tenslotte een reis met de stoomtrein van Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) van Valkenburg over het legendarische Miljoenenlijntje naar station Simpelveld.

De eerste trein reed 175 jaar geleden van Amsterdam naar Haarlem. In de tweede aflevering gaat Rail Away terug naar Amsterdam, de plek waar het begon met de Nederlandse spoorwegen. Via Haarlem een rit naar Rotterdam CS, een nieuw architectonisch hoogstandje. Maar ook in de beginjaren lieten de spoorwegpioniers zien dat ze er wat van konden.


Twee Koplopers komen gekoppeld Utrecht binnen tijdens de schemering van de avond.

Bron: Eo.nl