'NS moet wegwerpchipkaart promoten'

De NS brengt alternatieven voor de OV-chipkaart onvoldoende onder de aandacht bij reizigers. Dat schrijven Reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond in een brief aan de NS. Veel incidentele reizigers lijken nog niet op de hoogte van het eenmalige papieren chip-kaartje.

In medio vorige maand juli werd het oude papieren kaartje afgeschaft, waarna een papieren chip-kaartje ervoor in de plaats kwam. Howel de overgang naar de plaatsvervanger volgens de NS goed is verlopen, schijnen volgens de consumentenbond veel incidentele reizigers zich gedwongen om 27,50 euro te investeren voor de OV-chipkaart. Hierbij is de 7,50 voor rekening om de 'anonieme chipkaart' aan te schaffen, en 20 euro om een startsaldo te hebben.
Zij zouden nog niet op de hoogte zijn van het nieuwe papieren chipkaartje die haast hetzelfde zou werken als een treinkaartje uit de vorige generatie, met het verschil dat er alleen enkele-reis kaartjes kunnen worden uitgeprint, en dat deze een toeslag hebben van 1 euro extra.

"Veel incidentele reizigers ervaren een gevoel van onrecht dat zij dit bedrag moeten betalen voor een treinreis van soms maar enkele euro's", aldus de organisaties. "De eenmalige chipkaart en het e-ticket worden niet tot nauwelijks belicht. In de NS-kaartautomaten krijgt de reiziger een veelvoud aan OV-chipkaartopties te zien, maar moet hij flink zoeken naar de opties losse kaartjes."

De NS laat in een reactie weten dat de uitfasering en het gebruik van het nieuwe losse chipkaartje wel degelijk onder de aandacht is gebracht in de weken voorafgaand aan het afschaffen van het papieren kaartje. "Maar we nemen deze klachten serieus. We gaan opnieuw aandacht schenken aan het alternatief", aldus een woordvoerder van de NS. "Dan moet je denken aan posters en advertenties in kranten."

Bron: FokNieuws