Rechter beslist over uitfasering papieren treinkaartje

De OV-chipkaart als vervanger van het papieren treinkaartje schendt mogelijk op meerdere punten een Europese verordening. Daardoor moet een rechter nu gaan beslissen of de uitfasering van het papieren treinkaartje moet worden uitgesteld of zelfs worden verboden.

Dat bleek maandag tijdens een rechtszitting bij de hoogste rechter voor dit soort zaken, het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB), aangespannen door Mendel Mobach, een persoon uit de IT-wereld met uitgebreide kennis van openbaar vervoer. Tijdens de zaak zal de rechtsgeldigheid van de OV-Chipkaart in twijfel worden getrokken doordat Europese regels mensen verplichten dat ze voor hun reis controleren of ze een geldig biljet hebben.

Mobach klaagde bij de inspectie, omdat de OV-chipkaart het onmogelijk maakt te controleren of een reiziger over een recht op reizen beschikt. "Voor het toetsen ben je afhankelijk van de administratie van de NS". Met een papieren kaartje zouden er volgens hem minder eisen zijn.

Zo is het op een papieren kaartje is namelijk direct af te lezen wat je reisrecht is, daarom eist hij een goede oplossing en tot die tijd een verbod op het afschaffen van het papieren kaartje.

Toezicht

Verantwoordelijk voor het naleven van de regels is de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De toezichthouder weigerde echter onderzoek te doen naar het systeem, waarop Mobach bezwaar aantekende en daarna naar de rechter stapte.

Volgens ILT is nergens verplicht gesteld dat de NS de reiziger zelf een mogelijkheid moet bieden om het vervoersbewijs te controleren. Bovendien kunnen reizigers bij de kaartautomaat controleren of ze goed zijn ingecheckt.

Ook stelt de NS dat reizigers tijdens hun reis inzage kunnen hebben in hun reisrechten. Dit kan via de website van de NS. Binnen 15 minuten is deze actueel, vertelt een medewerker van het spoorbedrijf tegenover de rechter. Een alternatief zou zijn dat de website van OV-chipkaartproducent, Trans Link Systems (TLS) wordt benaderd. Dat zou volgens diegene hoogstens 'een paar minuten' langer duren.

Vertraagd

Nadat nieuwssite NU.nl een proef op de som heeft genomen, blijkt dat de administratie van TLS pas later inzichtelijk is dan er wordt verteld. Een zegsvrouw van het spoorwegbedrijf bevestigt dat 's nacht de reistransacties op de websites van de NS en van TLS ververst worden en voor reizigers inzichtelijk zijn.

Het College doet naar verwachting over zes weken uitspraak.

Bron: Nu.nl