NedTrain wint aanbesteding modernisering Noorse intercities

De Noorse Spoorwegen (Norges Statsbaner AS) heeft in oktober vorig jaar, na een aanbestedings-procedure NedTrain opdracht gegeven voor de mid-life revisie van 20 Class-73 intercitytreinen. In de aanbesteding die door NedTrain werd gewonnen deden maar liefst zes andere bedrijven mee.

Het betreft o.a. een modernisering van het in- en exterieur en het installeren van een nieuw reizigersinformatiesysteem, waar NedTrain laatste jaren al een hoop ervaring mee heeft opgedaan in de reizigerstreinen van de NS.

De treinen zijn in 1999 en 2000 geleverd door AdTranz (nu Bombardier) en worden door de Noorse Spoorwegen o.a. ingezet op de trajecten tussen Oslo en Trontheim, Bergen, Stavanger, en naar het Zweedse Göteborg. De treinen zijn kantelbaktreinen en kennen een topsnelheid van 210 km/h

Offerte

Na een intensief offertetraject van enkele maanden, waarbij het Noorse spoorwegbedrijf onder meer een audit op de productie- en engineeringsafdelingen heeft uitgevoerd, is de keuze uiteindelijk op NedTrain gevallen, doordat zij een goede indruk kregen van de moderne productiefaciliteiten en de logistieke planning in de werkplaats in Haarlem.

De treinen zullen per spoor via Zweden, Denemarken en Duitsland naar Haarlem gesleept worden, waar ze vervolgens worden losgehaald en van hun wielstellen worden getild. De eerste Class 73 zal in april 2014 binnenkomen. De Try-Out staat gepland voor in het najaar van 2014 en de serieproductie zal in 2015 plaats gaan vinden.

Het hele project omvat ongeveer 100 manjaar werk. Deze opdracht is een fantastische stap voor NedTrain op de externe markt, waarbij er voor het eerst een grote opdracht uit het buitenland mee wordt aangenomen.


Foto: Davil Gubler

Bron: NedTrain