Rijdende trein verliest treinstel bij Nijkerk

Een gemoderniseerde DDZ-dubbeldekker welke als Sprinter tussen Zwolle en Utrecht reed, heeft vrijdagmorgen bij Nijkerk het andere deel van het treinstel verloren.  Bij het incident is niemand gewond geraakt.

De trein was met ongeveer 500 passagiers onderweg van Zwolle naar Utrecht. Ter hoogte van de Amersfoortseweg in Nijkerk liet het achterste treinstel van het voorste stel los. Door veiligheidsmaatregelen stopten beide treinen uiteindelijk automatisch.

Onderzoek

Volgens een woordvoerder van de NS is er een "spontane ontkoppeling van twee treinstellen". De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onderzoekt wat er precies is gebeurd. Extra personeel van de NS werd ingezet om de passagiers te helpen met uitstappen, hierbij werd er gebruik gemnaakt van evacuatietrappen. De reizigers werden met bussen verder vervoerd naar de plaats van bestemming.

Al vrij snel na het incident werden beide treinstellen weer aan elkaar gekoppeld, en buiten-dienst gesteld voor onderzoek.

De afgelopen tien jaar zijn er vaker treinstellen of rijtuigen losgeschoten. Het betreft vier gevallen die in onderzoek zijn genomen door de ILT. Eén keer was sprake van een verkeerde bout die was gebruikt bij de renovatie van de trein, in de andere gevallenwaren medewerkers vergeten een schroefkoppeling aan een daarvoor bestemde haak te hangen.

Vertragingen

Door het incident reden er enkele uren minder treinen op de lijn Zwolle - Utrecht. Om kwart voor 11 reden de treinen weer volgens de normale dienstregeling.

Bron: Nu.nl