Enorme robot-trein herstelt de rails bij Borne

Een enorme robottrein is gistermiddag begonnen met de herstelwerkzaamheden aan het spoor tussen Almelo en Borne. Over een lengte van vier kilometer is het spoor flink beschadigd doordat woensdagmorgen de wagon van een goederentrein ontspoorde.

Herstel van spoor

De gigantische trein, die door ProRail bij Eiffage Rail gehuurd is kan in achtereenvolgens in een rit honderden dwarsliggers vervangen.In acht uur tijd kan zo'n 1.200 meter aan spoor vervangen worden, daarna moet er weer onderhoud plaatsvinden om de trein weer bij te vullen met onder andere nieuwe dwarsliggers.

Naar verwachting zal het hele herleggen van het spoor zo'n 48 uur duren, verwacht de spoorbeheerder. Darana gaat er een andere trein het grind weer rond de spoorbaan neerleggen, waarna een 'stop-machine'-trein de ballaststenen in het baanlichaam zal aandrukken. Het gehele werk zal tot in het weekend gaan duren.

Naar verwachting zal maandagmorgen om 05.00 uur het treinverkeer tussen Almelo en Hengelo weer worden hervat.

Wagon afgevoerd

De wagon is gisterenmorgen losgekoppeld van de andere wagons. Daarna heeft een hijskraan deze op kunnen tillen en op een dieplader gezet. Alvorens het transport is een deel van de grindwagon afgesneden vanwege de maximale doorrijhoogte van de oplegger-combinatie.

De genie-afdeling van de landmacht is woensdagnacht al beziggeweest om een noodweg aan te leggen, zodat het transport van de wagon plaats kan vinden. De wagon van het type fccps is inmiddels afgevoerd naar Strukton Rail in Zutphen. Daar zal een onderzoek plaatsvinden naar de toedracht.

Bron: RTV Oost