Arriva test nieuw betaalsysteem

Vervoersbedrijf Arriva test in Friesland een nieuw betaalsysteem voor het openbaar vervoer. Dat bericht Arriva in RTL Nieuws. Tot in tegenstelling met de OV-chipkaart moet er alleen bij het begin- en eindpunt worden ingecheckt, en dat vindt dan met een telefoon plaats.

Als iemand gaat reizen met het openbaar vervoer, moet hij de app opstarten en daarop inchecken. Via GPS wordt er dan bijgehouden waar de reiziger zich met het openbaar vervoer heen verplaatst. Het systeem werkt niet alleen tussen treinen, maar ook tussen trein en bus.

Het systeem is gebaseerd op het Touch & Travel-systeem dat ook op grote schaal in Duitsland wordt gebruikt. Inmiddels is er een testgroep onder de reizigers die op dit moment gebruik maken van dit nieuwe systeem. Dit systeem maakt gebruik van NFC om te communiceren.

Door met het gebruik maken van de app hoeven reizigers niet meer langs een in-/uitcheckpaal. Daarnaast gaat het betalen achteraf via een automatische incasso, waarmee een bezwaar dat de OV-chipkaart had, het saldo óp de kaart, niet geldt.

Staatssecretaris Mansveld voor openbaar vervoer geeft aan verheugd te zijn over de test omdat het het reizen gebruiksvriendelijker maakt, en ziet de uitkomsten van de test tegemoet.

Bron: Treinreiziger