Goederentrein ontspoord bij Borne zorgt voor grote schade

Een goederentrein is woensdagmorgen in het het Overijsselse Borne ontspoord. Hierdoor rijden er tussen Almelo en Hengelo geen treinen. Naar de oorzaak wordt nog gezocht, heeft de NS gemeld.

Bij de ontsporing zijn geen gewonden zijn gevallen en de trein bevatte geen gevaarlijke stoffen. Wel bestond de lading uit grind. De achterste wagon zou mogelijk uit de rails gelopen zijn. Na het ongeluk werden de spoorwegovergangen in Borne afgesloten, waarna verkeersregelaars het verkeer over de overwegen konden laten begeleiden.

Voor de treinreizigers worden er bussen ingezet. Reizigers vanuit Deventer wordt aangeraden om via Zutphen om te reizen. De stremming ozu nog wel eens dagen kunnen gaan duren.

Flinke schade

Door de ontsporing is er over een lengte van 5 kilometer forse schade ontstaan aan de infrastructuur, meldt ProRail. Ook een perron is beschadigd. "De omvangrijke herstelwerkzaamheden zullen naar verwachting tot en met 10 november duren. De treinen tussen Almelo en Hengelo zullen dan op maandag 11 november weer rijden", aldus de spoorbeheerder. Er zouden zo'n 6.000 dwarsliggers vernield zijn en dus vervangen moeten worden, meldt de spoorbeheerder op zijn weblog. Ook veel kabels langs het spoor ozuden beschadigd zijn geraakt.

Het is niet de eerste keer dat een spoor flink beschadigd is geraakt vanwege een ontspoorde wagon. In het voorjaar van 2009 vond een dergelijk incident ook al eens plaats tussen Vleuten en Utrecht Terwijde. Toen waren veel ramen op de stations beschadigd door opspattend steen, maar ook duizenden dwarsliggers moesten over een lengte van vijf kilometer vervangen worden, inclusief een hoop kabels, leidingen en veiligheidssystemen langs het spoor.

Bron: Treinreiziger