Kamer praat over bezuinigingen aan infrastructuur

De bezuinigingen op wegen, spoor en binnenvaart zijn maandag in de Tweede Kamer onderwerp van gesprek. De Kamer praat dan met minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) over haar keuzes voor de komende jaren. Ook de A27 en de Blankenburgtunnel komen aan bod.

Tot aan 2028 moet er in elk geval 6,4 miljard euro worden bezuinigd, waarna er pijnlijke keuzes moeten worden gemaakt. Half februari besloot de minister een groot aantal infrastructuurprojecten te vertragen, maar ook enkele projecten vielen van de baan.

Daar bovenop wordt mogelijk ook nog eens 1,6 miljard euro extra bezuinigd als de plannen van het kabinet voor 2014 doorgaan. Door die afspraken worden ministeries niet meer gecompenseerd voor de inflatie, wat op termijn kan leiden tot een flink gat in de begroting. In 2014 zal ook worden geïnvesteerd in het Infrastructuurfonds, maar dat gaat slechts om een eenmalige bijdrage van 300 miljoen euro.

In het reageerakkoord staat plannen vermeld die wel door zullen gaan. Dit zijn de verbreding van de A27 bij het Utrechtse Amelisweerd vanaf 2016 an de bouw van de Blankenburgtunnel, tussen Vlaardingen en Maassluis, vanaf 2015.
 

Bron: De Telegraaf