ProRail: 'Geen garanties herfst en winter'

ProRail kan geen garanties geven dat er in de herfst geen vertragingen op het spoor zullen zijn, maar heeft wel alle mogelijke maatregelen getroffen de overlast te beperken. Dat maakte de spoorbeheerder dinsdag bekend.

Maatregelen
Vanaf donderdag kunnen de eerste problemen wegens gladheid op het spoor zich aandienen. Inmiddels is er al wel een speciale dienstregeling van kracht waarbij op enkele trajecten de treinen wat later zullen vertrekken, om vertragingen te kunnen verminderen. In dit geval gaat het alleen om luttele minuten.

Naast een aanpassing aan de dienstregeling, valt het snoeien van bomen en het plaatsen van hekken om bladeren op het spoor te doen verminderen ook in de maatregelen die het bedrijf neemt.
Ook dit jaar zal Prorail ook weer treinen uit laten rusten met een Sandite-installatie, die geld op de rails aanbrengt om slippen tegen te gaan. Deze gel zorgt voor meer grip voor de treinen. Ook staan storingsploegen dag en nacht paraat.

Extra treinen worden ook ingezet. Hieronder vallen de oude vertrouwde Mat' 64-treinen en het DDM-1 materieel welke weer net als vorig jaar weer klaar wordt gezet voor een nieuwe inzet.

Schultz
Volgens minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) hebben de NS en spoorbeheerder Prorail maatregelen genomen om grote verstoringen op het spoor in de herfst en winter zo veel mogelijk te voorkomen en als ze zich voordoen sneller te verhelpen. Dat heeft dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Zo zullen volgens haar treinreizigers bij verstoringen sneller en beter worden geïnformeerd, en zijn treinen verbeterd en is de wisselwarming uitgebreid. Ook worden er extra treinen ingezet.

''Er is de afgelopen maanden door de sector heel hard gewerkt om de focus sterker te leggen op de reiziger'', aldus de bewindsvrouw.

Bij problemen op het spoor informeert NS reizigers in ieder geval binnen 10 minuten. Deze en andere beloftes heeft de spoorsector vastgelegd in het geactualiseerde NS-Reizigershandvest.

Dit biedt de reiziger helderheid over wat hij mag verwachten en wie hij kan aanspreken als de verwachtingen niet worden waargemaakt, aldus Schultz.

Bron: Nu.nl