NS gebruikt prestatiebonus voor verbetering van veiligheid

NS gebruikt prestatiebonus voor de verbetering van veiligheid. (Foto: Treinenweb)
NS gebruikt prestatiebonus voor de verbetering van veiligheid. (Foto: Treinenweb)

De NS ontvangt een bonus van 500.000 euro vanwege hun prestaties in 2024. Hoewel de spoorvervoerder de bodemwaarde voor stiptheid op de hogesnelheidslijn (HSL) niet haalde, heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besloten geen boete op te leggen.

De problemen op de HSL zijn volgens het ministerie het gevolg van structurele fouten buiten de schuld van NS en ProRail. Staatssecretaris Chris Jansen prijst de inspanningen van beide partijen om de prestaties, ondanks de genomen maatregelen, op peil te houden. Koolmees had vanwege de overmacht door de problemen op de HSL het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al eerder gevraagd om af te zien van een boete.

Bonus wordt ingezet voor sociale veiligheid

De NS heeft bekend gemaakt het geld te besteden aan het verbeteren van de sociale veiligheid in treinen en op stations, onder andere door de inzet van bodycams voor personeel. President-directeur Wouter Koolmees noemt de bonus een belangrijke erkenning voor alle NS-medewerkers die zich het afgelopen jaar hebben ingezet. Hij vindt het passend dat het bedrag ten goede komt aan de veiligheid van personeel en reizigers, vooral gezien de toegenomen verharding in de maatschappij.

Streefwaarden deels gehaald, deels gemist

NS behaalde in 2024 de streefwaarden voor het aantal drukke treinen en de gebruiksvriendelijkheid van reisinformatie, wat goed was voor een bonus van 2 miljoen euro. Echter, door het missen van de streefwaarde voor zitplaatskans in de spits (94,6% behaald tegenover 95% vereist), kreeg NS een prestatiekorting van 1,5 miljoen euro. Hierdoor bleef er per saldo 500.000 euro aan bonus over. Voor andere onderdelen, zoals klanttevredenheid en stiptheid, werden geen extra bonussen toegekend. "Ondanks dat de scores nog onder de streefwaarden lagen, is het toch lovenswaardig dat ProRail en NS deze scores hebben weten te halen", schrijft Jansen aan de Tweede Kamer.

Verbeteraanpak werpt vruchten af

Dankzij het verbeterprogramma Betrouwbaar Beter, gestart in 2023, zijn diverse prestaties verbeterd. Zo zijn ruim dertig tijdelijke snelheidsbeperkingen versneld door ProRail en NS opgelost en is de beschikbaarheid van materieel verbeterd. De informatievoorziening bij werkzaamheden is eveneens aangepakt. Volgens het ministerie is dit essentieel om hinder voor reizigers te beperken en de betrouwbaarheid van het spoor te vergroten.